10 zábavných faktov o čaji

10 zábavných faktov o čaji

O tom, ako si pripraviť dokonalú šálku čaju, sme už písali. Prečo si však o nápoji, ktorý sprevádza ľudstvo takmer 5000 rokov, nepovedať aj niekoľko zaujímavých či zábavných faktov.

1. Vrecúškový čaj vznikol nedorozumením

Prvé správy o vrecúškovom čaji prichádzajú už v roku 1908. Práve vtedy obchodník s týmto nápojom posiela záujemcom vzorky a snaží sa ich presvedčiť o kvalite svojho tovaru. Čaj však posiela v hodvábnych vrecúškach, o ktorých si jeho zákazníci nesprávne myslia, že ich majú takto zaliať. A tak vzniká vrecúškový čaj.

Vrecúškový čaj

2. Najdrahšie čajníky na svete

Rozbil sa vám už niekedy čajník a boli ste na seba nahnevaná? Nemuseli ste byť, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou to nebol kúsok z páru nádob, ktoré sa predali za 2,1 milióna dolárov v roku 2011. Išlo o veľmi vzácny čínsky porcelán z 18. storočia.

3. Kedy ide mlieko do čaju prvé?

Poznáte tie neustále hádky, čo bolo prvé – vajce, alebo sliepka? Ide najprv do zásuvky predlžovačka a až potom do nej elektronické zariadenie, alebo opačne? Patrí do šálky najprv mlieko až potom čaj? Na poslednú otázku vám dáme presnú odpoveď – je totiž založená na praktickom dôvode. Lacný porcelán mal v minulosti po kontakte s horúcim čajom tendenciu prasknúť. Chudobnejšie vrstvy, ktoré si nemohli dovoliť kvalitný porcelán, preto nalievali najprv studené mlieko, aby zabránili prasknutiu, až potom horúci čaj.

4. Na čo slúžili čajové truhlice

Keď v 17. storočí dorazil čaj do Európy, bol veľmi vzácnym tovarom. Natoľko vzácnym, že ho ľudia držali pod zámkom – doslova. V tom čase boli veľmi populárne uzamykateľné čajové truhlice: drevená krabička, v ktorej bolo viac priečinkov s plechovými nádobami, v nich ste mohli skladovať nielen čaj, ale aj cukor.

5. Pančovaný čaj

Koncom 17. a začiatkom 18. storočia neboli populárne iba truhlice, ale aj pašovanie čaju. Niektorí dokonca tvrdili, že na trhu je viac pašovaného čaju ako toho legálne dovezeného. Aby pašeráci zvýšili svoje zisky, čajové lístky miešali s lístkami iných rastlín.

6. Pomenovanie Earl Grey

V prvej polovici 19. storočia bol britským premiérom muž s menom Charles Grey, druhý Earl Grey. Ako diplomatický dar dostal čaj s príchuťou bergamotového oleja a zamiloval si ho natoľko, že poprosil britských výrobcov, aby mu podobný pripravili. Uchytil sa natoľko, že dnes ho pozná celý svet.

7. Briti majú štandard pre perfektnú šálku čaju

Briti milujú čaj, a preto nie je prekvapením, že majú aj svoje štandardy, ako pripraviť dokonalú šálku tohto nápoja. Čo všetko treba dodržať? Šálka musí byť porcelánová, minimálna porcia čaju na 100 ml sú 2 gramy, teplota vody by mala byť pri zalievaní nižšia ako 85 ° a pri servírovaní nižšia ako 60 °C. Tak získate dokonalú chuť a potešenie.

8. Viac ako 3000 druhov čaju

Ak bývate pri nakupovaní často nerozhodná, táto informácia vás zrejme veľmi nepoteší – na svete existuje až 3000 rôznych druhov čaju. I to je dôvod, prečo je tento nápoj po vode druhý najčastejšie konzumovaný.

3000 druhov čaju

9. Koľko čaju vypijú Briti

Briti ročne vypijú približne 82 miliárd šálok čaju, to predstavuje 165 miliónov denne. Ani tento úctyhodný výkon im však nepomohol umiestniť sa na čele rebríčka v konzumácii tohto nápoja – najviac čaju na hlavu vypijú v Turecku.

10. Párovanie čaju s jedlom

Milovníci gastronómie určite poznajú párovanie jedla s vínom. Milovníci čaju však nenechali nič na náhodu a rozhodli sa rovnako párovať svoj obľúbený nápoj s jedlom. Napríklad čaj Darjeeling sa odporúča servírovať s cookies, keksami či uhorkovými sendvičmi.

Ak máte radi takéto pikošky, možno vás bude zaujímať aj 10 zábavných faktov o káve.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku