Hoci mäso na tanier detí patrí takmer každý deň, občas sa zažiada zmena – a výhodná je najmä v prípade, že deťom naservírujete jedlo bohaté na železo aj bez obsahu mäsa, ako v prípade falafelu. Vyskúšajte tiež jednoduché zemiakové placky alebo lahodnú omáčku z tekvice, na ktorú využijete aj zvyšky z chladničky.
Falafel
Falafel je orientálna dobrota plná proteínov, železa a minerálov, jednoducho sa pripravuje a dá sa konzumovať aj za studena. Deťom veľmi chutí aj so zemiakovou kašou. Vyskúšajte.
Potrebujete:
1 hrnček cíceru (sušeného)
bobkový list
polovica šťavy z citróna
1 strúčik cesnaku
polovica cibule
1 ČL rasce
čerstvý koriander
olivový olej
Postup:
1. Cícer nechajte cez noc namočený vo vode. Ráno vodu zlejte a dajte ho krátko variť s bobkovým listom (zmierni nafukovanie).
2. Cícer sceďte a rozmixujte so všetkými surovinami (cesnak predtým roztlačte).
3. Zo zmesi formujte malé valčeky alebo guľôčky, ktoré poukladáte na papier na pečenie. Pečte vo vyhriatej rúre asi 15 minút, pravidelne pretáčajte, aby neprihoreli. Podávajte s domácim hummusom a množstvom čerstvej zeleniny.
Zemiakové placky pečené v rúre
Potrebujete:
2 väčšie zemiaky
1 strúčik cesnaku
1 vajce
hrsť kvalitného tvrdého syra
kyslú smotanu
pažítku
Postup:
1.
Zemiaky očistite a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Ak máte
šťavnaté zemiaky, stláčaním ich zbavte prebytočnej tekutiny.
2. Očistite cesnak a pretlačte ho. Pridajte ho spolu s vajíčkom k zemiakom. Formujte malé placky na plechu vystlanom papierom na pečenie.
3. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 10 minút z jednej a 10 minút z druhej strany. Po dopečení posypte ešte horúce syrom. Servírujte s kyslou smotanou a pažítkou. Doplňte väčším množstvom nakrájanej čerstvej zeleniny, v zimnom období domácim pickles alebo kvasenou kapustou.
Tekvicová omáčka na cestoviny
Potrebujete:
1/4 maslovej tekvice alebo polovicu hokkaido tekvice
pol hrste vylúpaných tekvicových semiačok
lahôdkové droždie / parmezán
trochu šľahačkovej smotany alebo biely jogurt pre menšie deti
Postup:
1. Tekvicu dajte piecť do rúry, pokvapkajte ju olivovým olejom.
2. Vydlabte ju, zmiešajte s tekvicovými semiačkami a rozmixujte so smotanou alebo bielym jogurtom tak, aby ste získali preferovanú konzistenciu. Môžete ju zriediť trochou vody z cestovín (nesolenej).
3. Cestoviny prelejte omáčkou, posypte lahôdkovým droždím (špeciálne, neaktívne droždie) alebo parmezánom a podávajte.