Podľa odporúčaní pediatrov a WHO by dieťa od približne 7. mesiaca veku malo dostávať mäsové pokrmy 6-krát do týždňa a minimálne raz do týždňa vajíčko. Zdá sa vám to priveľa? Dôležité totiž je, aby malo batoľa dostatočný prísun železa, ktoré sa nachádza najmä v mäse. Ak chcete prísun železa ešte podporiť, servírujte deťom zelenú listovú zeleninu, cviklu či cícer. Vyskúšajte tieto recepty.
Cviklový bulgur
Potrebujete:
1 väčšiu červenú repu
pol hrnčeka bulguru
1 vajíčko
1 plnotučný jogurt (kozí, ovčí, kravský, neochutené)
olivový olej
UME-ocot
koriander (zelené listy)
Postup:
1. Cviklu uvarte v hrnci bez pokrievky. Varte ju ideálne deň vopred a aspoň 2 hodiny, aby sa z nej vyplavili škodliviny. Nechajte vychladnúť.
2. Na druhý deň cviklu nastrúhajte na hrubom strúhadle. Vajíčko uvarte natvrdo a tiež nastrúhajte na hrubom strúhadle.
3. Pripravte bulgur – buď podľa návodu na obale, alebo jednoduchšie. Nechajte v kastróliku zovrieť trochu vody, prisypte bulgur (tak, aby bol ponorený), nechajte prevariť, pomiešajte, prikryte a odstavte. Po 10–15 minútach bude bulgur pripravený.
4. Vo veľkej mise zmiešajte nastrúhané ingrediencie s bulgurom, pridajte olivový olej, pár kvapiek UME-octu a listový koriander. Pri servírovaní dozdobte lyžicou jogurtu.
S UME-octom opatrne. Síce je približne od 1. roka veku dieťaťa možné ho používať, narábajte s ním striedmo. Obsahuje totiž veľké množstvo soli. Hoci je morská, zaťažuje obličky.
Cícerové wafle
Potrebujete:
1 vajíčko
4 lyžice cícerovej múky
1 banán
trochu bieleho jogurtu na zriedenie
Postup:
1. V miske popučte banán vidličkou, pridajte vajíčko, múku a prešľahajte. Ak sa vám zdá zmes hustá, zrieďte ju trochou bieleho jogurtu.
2. Pripravujte vo wafľovači alebo, ak ho nemáte, z cestíčka môžete urobiť aj lievance. Podávajte s orechovým maslom – napr. mandľovým (ak máte mandle zavedené a dieťa na ne nemá alergiu). Podľa sezóny doplňte čerstvým ovocím (hrušky, prevarené jablko, čučoriedky, marhule…)
Zemiakové lievance s kalerábom
Potrebujete:
1 väčší zemiak
polovicu mladého kalerábu
1 vajíčko
1 strúčik cesnaku
2 lyžice ovsenej múky (pomleté alebo pomixované ovsené vločky)
Postup:
1. Zemiak a kaleráb nastrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte vajíčko, rozpučený strúčik cesnaku a premiešajte. Pomaly pridávajte múku.
2. Cestíčko klaďte lyžicou na trošku rozpáleného oleja alebo ghee masla. Keď sa na vrchu začnú tvoriť krátery, prevráťte a opečte aj z druhej strany. Podávajte s čerstvou listovou zeleninou, prípadne s dipom z bieleho jogurtu.