Prinášame vám nový seriál, ktorý poteší najmä rodičov detí od jedného roka. Zozbierali sme najpopulárnejšie recepty na zdravé, výživné a hlavne chutné jedlá pre malých papkáčov. V prvej časti si môžete s nami pripraviť tresku, šošovicové fašírky a banánové lievance, ktoré môžete v obmene ponúknuť aj deťom mladším ako jeden rok. Tak poďme na to!
Dusená treska na mrkve s kuskusom
Ryby by mali mať v detskom jedálničku pravidelne vyčlenené miesto. Odporúča sa začať miestnymi, chudými druhmi z overeného zdroja. Ak ale viete zohnať aj kvalitnú tresku, nič ňou nepokazíte, práve naopak – keďže spravidla nemá kostičky, pochutnať si na nej môžu bez obáv aj malé deti od jedného roka. Vyberajte si však produkty v biokvalite.
Potrebujete:
1 filet tresky
1 menšiu mrkvu
kuskus
ghee maslo
Postup:
1. Mrkvu očistite a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Krátko ju osmažte na ghee masle, následne pridajte tresku a krátko opečte. Podlejte vodou, prikryte a duste do zmäknutia. Mäsko sa začne postupne rozpadať.
2. Kuskus zalejte horúcou vodou, prikryte a nechajte dôjsť. Po 15 minútach môžete servírovať.
Šošovicové fašírky
Výborné hlavné jedlo pre deti už od 9. mesiacov, ak nepoužijete celé vajíčko, ale iba žĺtko.
Potrebujete:
pol hrnčeka červenej šošovice
1 bobkový list
1 vajíčko
pol hrnčeka ovsených vločiek
Postup:
1. Šošovicu uvarte domäkka v dostatočnom množstve vody s bobkovým listom
2. Ovsené vločky zalejte dvojnásobným množstvom horúcej vody a nechajte prikryté odpočívať.
3. Keď šošovica mierne vychladne, zlejte prebytočnú tekutinu, pridajte vločky, vajíčko a rozmixujte tyčovým mixérom na hladkú zmes.
4. Formujte malé fašírky, ktoré môžete piecť v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
Banánové lievance
Sú výborné na raňajky, na večeru aj na cesty – zasýtia a malým hladošom sa dobre jedia, aj keď ešte nemajú veľa zubov – sú mäkučké a nadýchané.
Potrebujete:
pol zrelého banána
1 vajíčko
2 lyžice ovsených vločiek
1 lyžicu plnotučného bieleho jogurtu
Postup:
1. Všetko zmixujte tyčovým mixérom, nechajte chvíľku postáť a následne opekajte na suchej panvici (prípadne na troške kokosového oleja) malé placky.
2. Lievanec je zrelý na otočenie, keď sa na jeho povrchu začínajú formovať drobné krátery.
3. Podávajte s bielym jogurtom alebo mandľovým maslom (ak už máte zavedené orechy).