Avokádový puding? Hoci to znie na prvé počutie nevábne, nenechajte sa odradiť – vďaka správnemu dochuteniu chutí naozaj famózne a je zdravý. Servírovať ho môžete deťom od 3 rokov, keďže ide o exotickú potravinu navyše doplnenú medom a kakaom v tejto kombinácii (čo sú sami o sebe silné alergény). Rybičková nátierka vás zase teleportuje do detstva. Vyskúšajte.
Ovsené sušienky
Potrebujete:
1 prezretý banán
1 hrnček ovsených vločiek, jemných
1 vajíčko
mandľové mlieko
1 lyžičku jogurtu so živými kultúrami
Postup:
1. Vločky nechajte na noc fermentovať, aby boli ľahšie stráviteľné a zbavili sa antinutrientov. (namočte ich do vody s lyžičkou jogurtu a dajte do chladničky, prípadne nechajte prikryté na kuchynskej linke).
2. Na druhý deň vločky zlejte, pridajte k nim roztlačený banán, vajíčko a podľa potreby aj mandľové mlieko – potrebujete však mať konzistenciu, ktorá nie je úplne riedka, aby keksíky držali.
3. Pomocou lyžice klaďte kôpky na papier na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 12 – 15 minút. Keksíky budú v strede mäkké, na okrajoch jemne chrumkavé.
Rybičková nátierka
Potrebujete
1 konzervu sardiniek (vhodnejší je pohár, ak zoženiete sardinky v skle, je to ideál)
100 gramov kravského masla
1 jarnú cibuľku
štipku kurkumy
štipku mletej rasce
pár kvapiek UME octu alebo citróna na dochutenie
dospelým môžete pridať lyžicu horčice
Postup:
1. Sardinky zlejte, roztlačte vidličkou, zmiešajte s maslom, koreninami a jarnou cibuľkou nakrájanou nadrobno.
2. Podávajte s čerstvou bagetkou alebo domácim kváskovým chlebom a kopou zeleniny.
Avokádový puding
Potrebujete
1 zrelé avokádo
1 zrelý banán
2 lyžice kakaa alebo karobu
2 lyžice medu
Postup:
1. Všetko roztlačte vidličkou alebo vložte do mixéra a s trochou vody alebo datľového sirupu rozmixujte.
2. Podávajte posypané domácou granolou (starším deťom) alebo s piškótkou mladším deťom (nie však deťom pod 3 roky, keďže exotické ovocie, kakao aj med patria k najvýraznejším alergénom)