Omeleta so žihľavou je výborný spôsob, ako dostať poriadnu dávku železa do detí, ktoré odmietajú mäso. V recepte sme použili 4 vajíčka, takže je to porcia pre dieťa a dospelého, prípadne ju môžete rozkrájať pre viac detí a servírovať napríklad posypanú syrom a s nakrájanou paprikou na zahryznutie.
Póriková ryža s tuniakom
Potrebujete:
asi 10 cm kúsok póriku
1 hrnček ryže
2 lyžice ghee masla
konzervu tuniaka alebo tuniaka v skle
Postup:
1. Na rozpustenom ghee masle opražte pórik nakrájaný na malé kúsky spolu s ryžou, podlejte 1,5 hrnčekom vody, prikryte, stlmte plameň na minimum a duste 20 minút bez toho, aby ste otvárali kastról.
2. Ryža bude po 20 minútach uvarená, stačí ju len zmiešať s tuniakom (scedeným) a podávať. Bleskový obed, pri ktorom nemusíte stáť, je na svete!
Omeleta so žihľavou
Potrebujete:
trochu mladej žihľavy
4 vajíčka
50 ml minerálky
nastrúhaný syr podľa chuti
rastlinný olej
Postup:
1. Žihľavu krátko opláchnite pod tečúcou vodou, následne sparte na oleji, zalejte vajíčkami rozmiešanými s minerálkou a pripravte omeletu, ktorú v polovici prípravy pretočíte, aby bola rovnomerne prepečená.
2. Na záver ešte horúcu omeletu posypte nastrúhaným syrom a podávajte s čerstvou zeleninou alebo chlebíkom.
Kalerábová polievka
Potrebujete:
1 mladý kaleráb
ghee maslo
hrášok
Postup:
1. Na ghee masle krátko opražte kaleráb nakrájaný na tenké rezance alebo nastrúhaný na hrubom strúhadle. Zalejte vodou alebo vývarom (teľacím, nesoleným), po 15 minútach pridajte mrazený hrášok, varte ešte 5 minút a môžete podávať. Deťom chutí aj s opečenými kúskami chlebíka.
TEMPOtip: Ak polievku podávate mladším deťom ako 2 či 3 roky, hrášok môžete jemne pretlačiť vidličkou priamo v tanieri, aby ste minimalizovali riziko vdýchnutia a následného dusenia.