Cuketová polievka so zelerom, rýchla špaldová bublanina, škoricové batátové halušky s jogurtom

100 najobľúbenejších receptov pre deti 16

Cuketová polievka so zelerom, rýchla špaldová bublanina, škoricové batátové halušky s jogurtom

Dnes sme si pre vás pripravili recepty na kompletné obedové menu aj s dezertom. Je síce bezmäsité, no menším deťom môžete do polievky pridať vajíčko alebo kúsok teľacieho mäsa, aby ste pokryli dennú potrebu železa. Ak použijete do bublaniny tmavé bobuľovité ovocie, železo dostanú aj v tejto podobe. Tak nech vám všetkým chutí!

Cuketová polievka so zelerom

Potrebujete:

1 menšiu cibuľu

1 lyžicu ghee masla

1 cuketu (väčšiu, alebo 2-3 mladé cuketky)

kúsok zeleru (ak dieťa už má zeler zavedený a nie je naň alergické) POZOR, zeler je alergén!

vajíčko alebo kúsok uvareného teľacieho mäsa na doplnenie železa

Postup:

1. Na ghee masle krátko opražte cibuľku, pridajte zeler nastrúhaný na hrubom strúhadle (naozaj stačí malý kúsok, keďže zeler je aromatický) a na kocky nakrájanú ošúpanú cuketu (malé cuketky v bio kvalite stačí nakrájať, nemusíte ich šúpať).

2. Krátko opražte a zalejte vodou. Varte, až kým zelenina úplne nezmäkne. Následne môžete pridať vajíčko (rozšľahávajte ho vidličkou a pomaly lejte do polievky a nechajte krátko prevariť).

Rýchla špaldová bublanina

Potrebujete:

1 hrnček špaldovej múky

1 vajíčko

1/4 hrnčeka mlieka

1/4 hrnčeka rozpusteného kokosového oleja alebo masla

1/4 hrnčeka datľového sirupu alebo roztlačený banán na osladenie

1/2 balíčka bezfosfátového kypriaceho prášku

sezónne alebo mrazené ovocie podľa chuti

Postup:

1. Vajíčko prešľahajte, pridajte datľový sirup, mlieko, rozpustený kokosový olej a premiešajte.

2. Pridajte múku, v ktorej ste rozmiešali kypriaci prášok. Múčnu zmes pridajte do tekutých surovín a vylejte na malý plech (polovičný rozmer ako klasické plechy) alebo do tortovej formy (v oboch prípadoch použite papier na pečenie).

3. Na vrch poukladajte ovocie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečte 30 – 50 minút podľa výkonnosti rúry a podľa toho, aké šťavnaté ovocie použijete. Bublanina by mala byť jemne zlatohnedá.

Škoricové batátové halušky s jogurtom

Potrebujete:

1 väčší uvarený batát (môžete ho variť rovno nakrájaný na kocky, šetrí to čas – je uvarený rýchlejšie)

pol lyžičky škorice

1 vajíčko

múku od oka – tak, aby halušky neboli príliš tvrdé, no ani sa nerozvarili (konzistencia cesta by mala byť rovnaká ako v prípade klasických halušiek)

biely jogurt

Postup:

1. Batát uvarte a nechajte vychladnúť. Popučte ho vidličkou, pridajte škoricu, vajíčko a postupne pridávajte múku a spracovávajte cesto. Múky vždy radšej menej, nech nie sú príliš tvrdé. Ak sa vám zdá cesto husté, zrieďte ho zase trochou prevarenej vody.

2. Pomocou haluškovača alebo malej lyžičky robte halušky, ktoré uvaríte vo vriacej vode (po vyplávaní ich nechajte ešte pár minút variť), sceďte a podávajte s bielym jogurtom.

Škoricové batátové halušky s jogurtom
0 0 hlasov
Hodnotenie článku