Batátové dukátiky so škoricou, lučinové palacinky s pažítkou, jahodová bublanina s jogurtom

100 najobľúbenejších receptov pre deti 17

Batátové dukátiky so škoricou, lučinové palacinky s pažítkou, jahodová bublanina s jogurtom

V dnešnej časti sa pozrieme na bleskové olovranty. Ale také, ktoré vaše ratolesti zasýtia na dlhý čas bez toho, aby žobronili o ovocnú „kapsičku“ či keksík. Sú totiž síce jemne nasladlé, prípadne sladké, no bohaté na výživovú hodnotu. Môžete ich pripraviť v rôznych obmenách aj na výlet a čo sa nezje, pokojne servírovať aj na večeru.

Batátové dukátiky so škoricou

Tento recept je taký jednoduchý, že si ho zapamätáte na prvé prečítanie. Jeho chuť vás však prekvapí. Ak batáty nakrájate na tenké kúsky, môžete si pripraviť aj „chipsovú“ verziu pre dospelákov.

Potrebujete:

2 batáty

lyžičku škorice

trošku ghee masla

Postup:

1. Batáty dôkladne umyte, zbavte šupky a opätovne umyte, následne nakrájajte na kolieska (tenké či hrubšie, ako máte radi).

2. V jednej vrstve ich poukladajte na papier na pečenie a na každý kúsok dajte kúsoček masla a posypte ho škoricou.

3. Batáty dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Približne po 10 minútach pečenia ich obráťte, druhú stranu môžete tiež posypať škoricou a pečte domäkka.

4. Servírujte teplé aj studené, na chuťovom zážitku sa to neprejaví.

Lučinové palacinky s pažítkou

Potrebujete:

200 ml mlieka

100 gramov múky

štipku soli

1 vajíčko

2 lyžice nasekanej pažítky

3 lyžice detskej lúčiny

Postup:

1. Vajíčko vidličkou rozšľahajte, pridajte mlieko, následne múku so štipkou soli a pripravte si palacinkové cesto. Nechajte ho 10 minút odstáť, následne doň opatrne vmiešajte nasekanú pažítku.

2. Pripravujte palacinky na suchej panvici (prípadne si ju pod prvú palacinku jemne vymastite rastlinným olejom). Z tejto dávky vám vyjde asi 8 menších tenkých palaciniek.

3. Každú palacinku ešte teplú potrite lúčinou a zrolujte. Môžete tiež nakrájať na kolieska a každé koliesko prichytiť špáradlom. Budú sa tak ľahšie papať na výlete.

Jahodová bublanina s jogurtom

Potrebujete:

(na malý plech)

pol hrnčeka kokosového cukru

1 vajíčko

1/3 hrnčeka mlieka

1/4 hrnčeka rozpusteného kokosového oleja

1 hrnček múky

1 lyžičku bezfosfátového prášku do pečiva

slovenské jahody, ideálne domáce

biely jogurt, neochutený

Postup:

1. Pomocou metličky rozšľahajte vajíčko do svetlej peny, pridajte kokosový cukor a šľahajte ďalej. Následne pridajte všetky tekuté suroviny.

2. Do zmesi pridajte múku, v ktorej ste rozmiešali prášok do pečiva.

3. Zmes vylejte na malý plech vystlaný papierom na pečenie, husto ozdobte jahodami a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečte asi 40 minút.

4. Hotovú bublaninu nakrájajte na maličké kúsky (kocky) a servírujte v miske s jogurtom. Toto skvelé jedlo určite „rozpapá“ aj nejedákov.

Viac článkov
Tradičná talianska polievka Minestrone
Recept: Tradičná talianska polievka Minestrone