Hoci cícer patrí medzi strukoviny, ktoré deti môžu nadúvať a spôsobovať im problémy s boľavým bruškom, po prvom roku života býva spravidla dobre tolerovaný – ak je správne pripravený a nepodávate ho v zložitých kombináciách. V tejto časti receptárového seriálu si tiež posvietime na špargľu, sezónnu a veľmi zdravú pochúťku, ktorú v týchto dňoch zakúpite v potravinách úplne bežne.
Cícerová polievka
Potrebujete:
1 menšiu cibuľku
sušený cícer
bobkový list (2 ks)
1 mrkvu
1 petržlen
1 lyžicu ghee masla
detskú vegetku – sušenú zeleninovú zmes (vegetu bez soli)
Postup:
1. Cícer si namočte deň vopred. Na druhý deň vodu zlejte a dajte ho variť s bobkovým listom do čistej vody. Varte do polomäkka.
2. Na panvici krátko orestujte cibuľku na ghee masle, pridajte očistenú zeleninu nakrájanú na kolieska a krátko opražte. Pridajte do polievky na poslednú polhodinku – hodinku, podľa toho, na akom plameni polievku varíte.
3. Nakoniec ochuťte detskou vegetkou a podávajte.
Špargľový kŕem
Potrebujete:
1 menšiu cibuľku
olivový olej
pol zväzku zelenej špargle (asi 6 – 8 šparglí)
1 l zeleninový vývar
trochu šľahačkovej smotany na zjemnenie
prípadne starší chlebík na krutóny na spestrenie pokrmu
Postup:
1. Špargľu očistite, ošúpte spodnú časť (zbavte drevnatých častí), prepláchnite a nechajte odvkapkať.
2. Na olivovom oleji opražte cibuľku nakrájanú na kocky, pridajte špargľu, krátko orestujte a zalejte zeleninovým vývarom. Varte do mäkka, následne rozmixujte a zjemnite smotanou. Prevarte a podávajte.
3. Krutóny pripravíte jednoducho: chlebík nakrájajte na kocky a opražte na suchej panvici. Väčším deťom a dospelákom môžete aj posoliť a pridať bylinky. Získate tak skvelý snack, ktorý chutí aj samotný.
Nátierka z hrášku
Potrebujete:
3 hrste mrazeného hrášku
1 lyžicu masla
1 neochutenú nátierku (smotanovú alebo lučinu)
trošku mäty (deťom starším ako 2 – 3 roky)
trošku citrónovej šťavy
Postup:
1. Hrášok krátko orestujte na masle, podlejte vodou a duste pár minút, kým nezmäkne.
2. Pridajte k nemu nátierku a rozmixujte dohladka tyčovým mixérom. Dochuťte citrónovou šťavou, pridajte nasekanú mätu a podávajte s bagetkou alebo čerstvým kváskovým chlebíkom.