Cícerová polievka, špargľový krém, nátierka z hrášku

100 receptov pre deti 18

Cícerová polievka, špargľový krém, nátierka z hrášku

Hoci cícer patrí medzi strukoviny, ktoré deti môžu nadúvať a spôsobovať im problémy s boľavým bruškom, po prvom roku života býva spravidla dobre tolerovaný – ak je správne pripravený a nepodávate ho v zložitých kombináciách. V tejto časti receptárového seriálu si tiež posvietime na špargľu, sezónnu a veľmi zdravú pochúťku, ktorú v týchto dňoch zakúpite v potravinách úplne bežne.

Cícerová polievka

Potrebujete:

1 menšiu cibuľku

sušený cícer

bobkový list (2 ks)

1 mrkvu

1 petržlen

1 lyžicu ghee masla

detskú vegetku – sušenú zeleninovú zmes (vegetu bez soli)

Postup:

1. Cícer si namočte deň vopred. Na druhý deň vodu zlejte a dajte ho variť s bobkovým listom do čistej vody. Varte do polomäkka.

2. Na panvici krátko orestujte cibuľku na ghee masle, pridajte očistenú zeleninu nakrájanú na kolieska a krátko opražte. Pridajte do polievky na poslednú polhodinku – hodinku, podľa toho, na akom plameni polievku varíte.

3. Nakoniec ochuťte detskou vegetkou a podávajte.

Špargľový kŕem

Potrebujete:

1 menšiu cibuľku

olivový olej

pol zväzku zelenej špargle (asi 6 – 8 šparglí)

1 l zeleninový vývar

trochu šľahačkovej smotany na zjemnenie

prípadne starší chlebík na krutóny na spestrenie pokrmu

Postup:

1. Špargľu očistite, ošúpte spodnú časť (zbavte drevnatých častí), prepláchnite a nechajte odvkapkať.

2. Na olivovom oleji opražte cibuľku nakrájanú na kocky, pridajte špargľu, krátko orestujte a zalejte zeleninovým vývarom. Varte do mäkka, následne rozmixujte a zjemnite smotanou. Prevarte a podávajte.

3. Krutóny pripravíte jednoducho: chlebík nakrájajte na kocky a opražte na suchej panvici. Väčším deťom a dospelákom môžete aj posoliť a pridať bylinky. Získate tak skvelý snack, ktorý chutí aj samotný.

Špargľový kŕem

Nátierka z hrášku

Potrebujete:

3 hrste mrazeného hrášku

1 lyžicu masla

1 neochutenú nátierku (smotanovú alebo lučinu)

trošku mäty (deťom starším ako 2 – 3 roky)

trošku citrónovej šťavy

Postup:

1. Hrášok krátko orestujte na masle, podlejte vodou a duste pár minút, kým nezmäkne.

2. Pridajte k nemu nátierku a rozmixujte dohladka tyčovým mixérom. Dochuťte citrónovou šťavou, pridajte nasekanú mätu a podávajte s bagetkou alebo čerstvým kváskovým chlebíkom.

Nátierka z hrášku
0 0 hlasov
Hodnotenie článku