Banánový chlebík, ovsené sušienky s kokosom

100 receptov pre deti 19

V tejto časti nášho seriálu s najobľúbenejšími receptami pre deti sa opäť pozrieme na rýchle desiate a olovranty. Výhodou je, že ich môžete pokojne pripraviť aj deň (večer) vopred, v pokoji, keď deti zaspia, a ráno sa nemusíte zdržiavať ani vymýšľaním snackov, ani zdĺhavou prípravou či chystaním jedla pre školákov.

Ovocný banánový chlebík

Potrebujete:

2 staršie banány (dobre vyzreté)

1/2 hrnčeka rozpusteného kokosového oleja

1 vajíčko

2 lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva

1 hrnček špaldovej múky

bobuľovité ovocie (sezónne alebo mrazené, pokojne zužitkujte aj jahody, ktoré by už zajtra neboli dobré)

Postup:

1. Banány rozpučte vidličkou, pridajte vajíčko a premiešajte.

2. Postupne pridajte kokosový tuk, následne prisypte múku, v ktorej ste rozmiešali prášok do pečiva.

3. Vylejte do formy vystlanej papierom na pečenie a vrch ozdobte bobuľovitým ovocím, prípadne nakrájanými jahodami.

4. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 25 – 35 minút, podľa výkonnosti rúry.

Ovocný banánový chlebík

Ovsené sušienky s kokosom

Potrebujete:

1 hrnček ovsených vločiek

1 lyžicu probiotického jogurtu (jogurt so živými kultúrami, vhodný pre deti)

1 vajíčko

1/2 hrnčeka kokosu

2 lyžice rozpusteného kokosového tuku

Postup:

1. Ovsené vločky zalejte asi hrnčekom a pol vriacej vody, nechajte trochu vychladnúť, primiešajte jogurt a nechajte cez noc odpočívať (fermentovať) v chladničke.

2. Ráno pridajte zvyšné suroviny a formujte malé guľôčky, ktoré budete ukladať na papier na pečenie v dostatočných rozostupoch (rozlejú sa).

3. Sušienky pečte max. 10 minút, podľa veľkosti, aby okraje príliš nezhnedli.

Sušienky sa budú trošku rozpadávať a vďaka tomu, že obsahujú len kokos, nebudú vôbec presladené, čiže sa nemusíte báť, že si dieťa zvykne na sladkosti.

Tvarohové lievance (na slano)

Potrebujete:

3 lyžice jemného tvarohu

3 lyžice mlieka

1 vajíčko

1 hrnček múky

1 lyžičku bezfosfátového kypriaceho prášku

2 lyžice strúhaného syra (voliteľné)

bylinky podľa chuti (voliteľné)

Postup:

1. Všetko rozmixujte (múku s kypriacim práškom pridajte na záver) a nechajte 10 minút postáť.

2. Následne opekajte na trošku naolejovanej lievancovej panvici (prípadne na klasickej panvici, ale robte menšie lievance). Keď sa na hornej strane začnú robiť bublinky, lievanček otočte. Podávajte s bielym jogurtom alebo syrom, prípadne nátierkou a kopou zeleniny.

Tvarohové lievance
Viac článkov
Batátové obložené chlebíky
Batátové obložené chlebíky