3 RECEPTY na zdravé dezerty, z ktorých nepriberiete

3 RECEPTY na zdravé dezerty, z ktorých nepriberiete

Máte chuť maškrtiť, no dali ste si záväzok, že schudnete zopár kíl? Ešteže existujú zdravé a chutné variácie dezertov, ktoré si môžete pripraviť za pár minút aj doma. A pri dodržiavaní zdravého životného štýlu sa kvôli nim ručička na váhe tak ľahko hore nepohne. Ktorý vyskúšate ako prvý?

Avokádový puding

Zrelé avokádo je skvelým dezertom, ak ho pripravíte nasladko s kakaom a navyše je plné zdravých tukov, ktoré pomôžu rozpustiť tie usadené okolo pása. A postačí vám už len jedna ďalšia ingrediencia. Tak poďme na to!

Potrebujete:

1 zrelé avokádo (označenie RTE znamená ready to eat, ak také uvidíte v obchode, kupujte!)

1 PL kakaa bez cukru a prídavných sladidiel

1 PL medu, javorového sirupu alebo ďatlového sirupu

Ako na to?

Avokádo ošúpte, zbavte kôstky a nakrájajte na menšie kúsky. Rozmixujte ponorným mixérom s kakaom a sladidlom podľa vašich preferencií. Odložte do chladničky aspoň na hodinu a podávajte. Výborne chutí aj ako nátierka na hrianke z kvalitného kváskového chleba alebo doplnený ovocím.

RECEPT chia puding

Semienka chia na seba viažu vodu, vďaka čomu dezerty z nich prirodzene získajú gélovitú konzistenciu. Úžasne sa dopĺňajú napríklad s mangom či papájou. Okrem výborných chuťových vlastností majú tiež množstvo látok prospešných pre telo

Potrebujete:

4 PL chia semienok

100 ml vody, ovseného, orechového či kokosového mlieka

ovocie podľa chuti, ideálne exotické

Ako na to:

Semienka zalejte tekutinou podľa preferencií, premiešajte a nechajte napučať, ideálne cez noc v chladničke. Ovocie môžete pridať hneď (napr. rozmixované mango), alebo ho nakrájať na malé kúsky a zmiešať až tesne pred servírovaním.

chia puding

Zdravá akože-nutela z jabĺk

Tento zázrak chutí takmer na nerozonanie ako obľúbená nátierka s lieskových orieškov. Neverili by ste, že neobsahuje žiaden pridaný cukor a už vôbec nie palmový olej!

Potrebujete:

1 kg jabĺk,

500 ml vody (môže byť aj menej, v závislosti od odrody jabĺk)

50 gramov kakaa

3 PL mletých lieskovcov

1 PL medu (nemusí byť v závislosti od sladkosti jabĺk)

Jablká ošúpte a nakrájajte na malé kúsky. Ak chcete urýchliť prípravu, postrúhajte ich na hrubom strúhadle. Podlejte vodou a varte, kým úplne nezmäknú. Zmes následne rozmixujte. Pridajte kakao, mleté orechy a znova dôsledne rozmixujte. Ochutnajte a podľa potreby doslaďte menom. Zmes prelejte do čistých zaváraninových pohárov a skladujte v chladničke.

TEMPOtip: Ak máte radšej hustejšiu konzistenciu, nutelku môžete ešte povariť (skôr, než pridáte med), aby sa vyparila prebytočná tekutina. Dávajte však pozor, aby vám zmes neprihorela.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku