Polievka, praženica i koláč z hríbov

3 recepty: Polievka, praženica i koláč z hríbov

Využite hubársku sezónu naplno

Už samotná hubačka je neuveriteľným zážitkom. A keď sa domov vrátite ešte s plným košíkom, zadosťučinenie je naozaj veľké. Čo keby ste namiesto sušenia využili hríby pri varení? Pripravili sme pre vás tri tipy na recepty: môžete si tak urobiť hríbovú polievku, hríbovú praženicu i koláč z hríbov. Ako na to?

Recept na hríbovú polievku (kulajdu)

Potrebujeme:

  • 1 l vody
  • 500 ml kyslej smotany
  • 300 g zemiakov
  • 200 g čerstvých hríbov
  • 80 g masla
  • 1 menšia cibuľa
  • 3 vajcia
  • 1,5 PL hrubej múky
  • soľ
  • rasca
  • bobkový list
  • čerstvý kôpor
  • ocot

Ako pripraviť hríbovú polievku (kulajdu)

1. Začneme prípravou zemiakov: ošúpeme ich, nakrájame na kocky a spoločne s rascou, soľou a celou cibuľou ich uvaríme v 1 litri vody takmer do mäkka.

2. Následne si rozmiešame hrubú múku s kyslou smotanou, túto zmes pridáme do hrnca k zemiakom a dôkladne vymiešame.

3. Hríby si očistíme, nakrájame na plátky a orestujeme na masle spoločne s trochou soli a rasce. Hríby s bobkovými listmi a nasekaným čerstvým kôprom pridáme do hrnca so zemiakmi.

4. Keď sú zemiaky mäkké, kulajdu dochutíme octom podľa chuti.

5. Vajíčka si uvaríme samostatne, ošúpeme, prekrojíme, dáme do hríbovej polievky a podávame. Dobrú chuť.

Recept na praženicu s hríbmi

Potrebujeme:

  • 300 g hríbov (ideálne viacerých druhov)
  • 3 vajcia
  • 1 cibuľu
  • 2 PL masla
  • 1 ČL rasce
  • soľ
  • čierne mleté korenie

Ako pripraviť praženicu s hríbmi

1. Hríby si očistíme a nakrájame na kocky. Hovorí sa, že v dokonalej hríbovej praženici by malo byť 10 rôznych druhov hríbov – od dubákov cez suchohríby až po kozáky, ale určite si vystačíte i s menším počtom.

2. Cibuľu si nakrájame nadrobno, orestujeme ju na masle, pridáme hríby, rascu a dusíme pod pokrievkou. Nie je potrebné podlievať, hríby pustia dosť vody.

3. Občas premiešame a sledujeme, či sú hríby mäkké. Keď sú, odokryjeme pokrievku a necháme odpariť zbytok vody.

4. Keď sme sa zbavili prebytočnej vody, k hríbom pridáme 3 vajíčka, osolíme, okoreníme a dôkladne vymiešame. Podávame s čerstvým kváskovým chlebom. Dobrú chuť.

Recept na koláč z hríbov

Potrebujeme na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • soľ
  • 42 g droždia (1 kocka)
  • 100 g zmäknutého masla
  • 1 vajce

Potrebujeme na náplň:

  • 500 g rôznych hríbov a húb (šampiňóny, hliva, kuriatka, kozáky)
  • čerstvú citrónovú šťavu
  • 500 g cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 20 g masla
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • nasekanú čerstvú petržlenovú vňať
  • čerstvý tymián
  • 1 vajce
  • soľ
  • čierne mleté korenie

Potrebujeme na potretie:

  • 1 žĺtok
  • trochu mlieka

Ako pripraviť koláč z hríbov

1. Začneme prípravou cesta: vo väčšej mise vymiešame hladkú múku, droždie, soľ, vajce a maslo do kompaktného cesta. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 45 minút.

2. Pokračujeme prípravou plnky, cibuľu si orestujeme, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, na malé kocky nakrájané hríby, smotanu a približne 3 minúty varíme.

3. Následne vmiešame nasekanú petržlenovú vňať, tymián, osolíme, okoreníme a pridáme čerstvú šťavu z polovice citróna.

4. Keď nám cesto vykyslo, na pomúčenej doske ho vyvaľkáme na približne 0,5 cm hrubý ovál, z ktorého vykrojíme kruh o trochu väčší, ako je priemer formy pripravenej na pečenie.

5. Zvyšok cesta vyvaľkáme a dáme na dno formy vytretej maslom. Na tento plát vylejeme hríbovú náplň, prikryjeme ju kruhom z cesta, ktorý zatlačíme k okrajom formy. Vrch potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom.

6. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme približne 75 minút, necháme vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť.

Ako pripraviť koláč z hríbov
0 0 hlasov
Hodnotenie článku