3 rýchle omáčky na špagety

3 rýchle omáčky na špagety (a iné cestoviny)

Zmeškaný autobus, predĺžená porada, nekonečná kolóna, náhodné stretnutie s kamarátkou po rokoch. Dôvodov, prečo zrazu nestíhame uvariť obed či večeru podľa našich predstáv, existujú milióny. Našťastie sú tu cestoviny: rýchle, jednoduché, a keď ich správne pripravíte, aj lahodné. Pripravili sme pre vás 3 recepty na omáčky, ktoré nezaberú veľa času a dokonale sa hodia k špagetám. A keď prídete na to, že tieto cestoviny doma nemáte, pokojne ich skombinujte aj s inou pastou.

Recept na paradajkovo-smotanovú omáčku

Čo potrebujeme

  • 4 stredne veľké zrelé paradajky (použiť môžete i konzervované rajčiny)
  • ½ červenej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 120 ml šľahačkovej smotany
  • čerstvý tymián
  • soľ
  • biele mleté korenie
  • olivový olej

Ako pripraviť paradajkovo-smotanovú omáčku

1. Na panvici si rozpálime olivový olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, nakrájaný cesnak a na kocky nakrájané paradajky. Spoločne restujeme na stredne veľkom plameni asi 5 minút.

2. Zalejeme smotanou, osolíme, okoreníme a pod pokrievkou dusíme asi 10 minút.

3. Okoštujeme, prípadne dochutíme, odstavíme, pridáme čerstvý tymián, premiešame a môžeme podávať.

Recept na pesto zo sušených rajčín a mascarpone

Čo potrebujeme

  • ½ hrnčeka sušených rajčín
  • 3 PL mascarpone
  • hrsť vlašských orechov alebo mandlí
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • čerstvú bazalku (pokojne však môžete použiť i sušenú drvenú)

Ako pripraviť pesto zo sušených rajčín a mascarpone

1. Na suchej panvici si môžeme orechy mierne opiecť, nie je to však nutné.

2. Do mixéra pridáme všetky ingrediencie a rozmixujeme na požadovanú konzistenciu.

3. Pesto dáme na cestoviny, môžeme posypať nastrúhaným tvrdým zrejúcim syrom a podávame.

Recept na omáčku z cukety a rajčín

Čo potrebujeme

  • 1 menšia cuketa
  • 4 cherry paradajky
  • olivový olej
  • červená cibuľa
  • cesnak
  • sušené drvené oregano
  • soľ
  • biele mleté korenie

Ako pripraviť omáčku z cukety a rajčín

1. Na panvici si orestujeme nakrájaný cesnak a cibuľu. Prihodíme nakrájané paradajky a chvíľu, asi 7 minút, restujeme.

2. Následne pridáme na asi 4 cm dlhé tenké pásiky nakrájanú cuketu, spoločne restujeme približne 5 minút, osolíme, okoreníme, pridáme oregano, premiešame a odstavíme.

3. K tejto omáčke môžete pridať tiež lyžicu mascarpone, ktoré sa krásne doplní s chuťou cukety. Môžeme podávať, dobrú chuť.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku