Zmeškaný autobus, predĺžená porada, nekonečná kolóna, náhodné stretnutie s kamarátkou po rokoch. Dôvodov, prečo zrazu nestíhame uvariť obed či večeru podľa našich predstáv, existujú milióny. Našťastie sú tu cestoviny: rýchle, jednoduché, a keď ich správne pripravíte, aj lahodné. Pripravili sme pre vás 3 recepty na omáčky, ktoré nezaberú veľa času a dokonale sa hodia k špagetám. A keď prídete na to, že tieto cestoviny doma nemáte, pokojne ich skombinujte aj s inou pastou.
Recept na paradajkovo-smotanovú omáčku
Čo potrebujeme
- 4 stredne veľké zrelé paradajky (použiť môžete i konzervované rajčiny)
- ½ červenej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 120 ml šľahačkovej smotany
- čerstvý tymián
- soľ
- biele mleté korenie
- olivový olej
Ako pripraviť paradajkovo-smotanovú omáčku
1. Na panvici si rozpálime olivový olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, nakrájaný cesnak a na kocky nakrájané paradajky. Spoločne restujeme na stredne veľkom plameni asi 5 minút.
2. Zalejeme smotanou, osolíme, okoreníme a pod pokrievkou dusíme asi 10 minút.
3. Okoštujeme, prípadne dochutíme, odstavíme, pridáme čerstvý tymián, premiešame a môžeme podávať.
Recept na pesto zo sušených rajčín a mascarpone
Čo potrebujeme
- ½ hrnčeka sušených rajčín
- 3 PL mascarpone
- hrsť vlašských orechov alebo mandlí
- olivový olej
- soľ
- čierne mleté korenie
- čerstvú bazalku (pokojne však môžete použiť i sušenú drvenú)
Ako pripraviť pesto zo sušených rajčín a mascarpone
1. Na suchej panvici si môžeme orechy mierne opiecť, nie je to však nutné.
2. Do mixéra pridáme všetky ingrediencie a rozmixujeme na požadovanú konzistenciu.
3. Pesto dáme na cestoviny, môžeme posypať nastrúhaným tvrdým zrejúcim syrom a podávame.
Recept na omáčku z cukety a rajčín
Čo potrebujeme
- 1 menšia cuketa
- 4 cherry paradajky
- olivový olej
- červená cibuľa
- cesnak
- sušené drvené oregano
- soľ
- biele mleté korenie
Ako pripraviť omáčku z cukety a rajčín
1. Na panvici si orestujeme nakrájaný cesnak a cibuľu. Prihodíme nakrájané paradajky a chvíľu, asi 7 minút, restujeme.
2. Následne pridáme na asi 4 cm dlhé tenké pásiky nakrájanú cuketu, spoločne restujeme približne 5 minút, osolíme, okoreníme, pridáme oregano, premiešame a odstavíme.
3. K tejto omáčke môžete pridať tiež lyžicu mascarpone, ktoré sa krásne doplní s chuťou cukety. Môžeme podávať, dobrú chuť.