Vyskúšajte túto bylinkovú marinádu

Ako sa stať grilmajstrom?

Vyskúšajte túto bylinkovú marinádu

Grilovanie nie je žiadna veda, poviete si. Napácovať mäso, hodiť ho na gril, párkrát pootáčať a servírovať? Takto nedosiahnete dychvyrážajúci výsledok. Vyskúšajte naše tipy a stane sa z vás grilovací veľmajster či veľmajsterka!

Čerstvé bylinky

Základom je čerstvé bylinky dôkladne rozlačiť v mažiari s trochou kvalitného oleja. Iba tak sa z nich uvoľnia esenciálne látky, ktoré mäso dochutia a zároveň pokrm urobia ľahšie stráviteľným. Bylinky nastrihajte na menšie kúsky a v mažiari potrápte aj niekoľko minút – kým nedosiahnete hustú kašu podobnú pestu. K tejto kaši pridajte roztlačený cesnak (pre lepšiu stráviteľnosť jedla môžete vybrať „jadro“ z cesnaku), hrubozrnnú soľ, korenie a čili vločky. Opäť krátko podrvte v mažiari. Následne prilejte olej a zmes dôkladne rozmiešajte. Nechajte chvíľku odstáť.

Príprava mäsa

Mäso vyberte z chladničky až tesne pred spracovávaním. Umyte ho pod prúdom studenej vody (teplá či horúca by znemanala, že sa začína tepelne spracovávať), otraste od vody, prípadne jemne poprikladajte pevnú papierovú servítku, ktorá prebytočnú vlhkosť odsaje. Mäso nakrájajte na rezne a dôkladne ho ponamáčajte v pripravenej marináde. Zalejte zvyškom marinády a odložte do chladničky aspoň na tri hodiny, ideálne do ďalšieho dňa.

Grilovačka

Pred grilovaním mäso nechajte krátko odležať pri izbovej teplote. V lete stačí aj 5 – 10 minút, dlhší pobyt surového mäsa na vzduchu by v horúčavách mohol byť nebezpečný z dôvodu šírenia patogénov. Rezne z marinády vyberte, nechajte mierne odkvapkať, opatrne zotrite bylinky (tie by sa na grile hneď pripiekli) a môžete ísť na ťo. Mäso nikdy neopekajte na ohni, vždy len na rozpálených uhlíkoch a dbajte na to, aby šťava nestekala do pahreby a mäso sa nepripekalo. Zmiernite tak možný výskyt karcinogénov.

Mäso nikdy neopekajte na ohni

Čo ako prílohu?

Pri letnej grilovačke nemôže chýbať čerstvá zelenina a chrumkavý chlebík. Skúste pripraviť napríklad ľahký šalát z nakrájaných rajčín, uhorky a papriky s pár kvapkami citrónovej šťavy a nasekanou čerstvou mätou. Táto kombinácia odľahčí stôl aj trávenie vašich hostí a nie je ani náročná na realizáciu. Nezabúdajte tiež na pitný režim, ideálne vo forme čistej vody.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku