Ako si vybrať gril na drevené uhlie

Ako si vybrať gril na drevené uhlie

Lahodne pripravený steak, rozvoniavajúca grilovaná zelenina, šťavnatý burger , pečený pstruh či flambovaný ananás. Na kvalitnom grile na drevené uhlie dokážete pripraviť neuveriteľné pokrmy – to oceníte najmä počas tohto obdobia: nielen kvôli prichádzajúcej grilovacej sezóne, ale najmä kvôli otázniku, ktorý visí nad otvorením reštaurácií, bistier či záhradných terás. Predtým, ako vám prezradíme, na čo by ste si mali dávať pozor pri výbere, je dobré zistiť, či gril na drevené uhlie je pre vás, alebo vaše požiadavky lepšie splní elektrický gril. Aké sú výhody a nevýhody toho na drevené uhlie či brikety?

Aké výhody a nevýhody prináša gril na drevené uhlie

Hlavnou výhodou v porovnaní s elektrickým grilom je, že ho môžete rozpáliť prakticky kdekoľvek – nepotrebujete elektrickú zásuvku. S tým súvisí aj jeho odolnosť, nehrozí žiadna závada alebo porucha technológie. Výnimkou je iba mechanické poškodenie, ktoré sa pomerne často objaví u lacnejších grilov z hobbymarketov či obchodných reťazcov. Nezameniteľným benefitom je atmosféra, ktorú gril na drevené uhlie dokáže vytvoriť: sála teplo, vidíte plameň či pahrebu a cítite dym. Práve vďaka dymu, pri grile s vekom, dokážete svoje pokrmy aj lahodne zaúdiť.

Grily na drevené uhlie dokážu vytvoriť vysokú teplotu, čo oceníte najmä pri grilovaní stejkov. A čo nevýhody? Je náročnejší na prevádzku – nestačí ho iba zapojiť do zásuvky, musíte vytvoriť pahrebu, čo vám zaberie pár desiatok minút. Pre niekoho strata času, pri iného príjemný relax. Pri grilovaní na drevenom uhlí je tiež náročnejšie regulovať teplotu, pomôcť však môže rozprašovač s vodou. A v neposlednom rade, pri jeho čistení si musíte dať záležať a tiež sa zbaviť popolu či uhlíkov. To pri elektrickom grile nehrozí, no váš kompost sa môže potešiť.

Aké výhody a nevýhody prináša gril na drevené uhlie

Pri grile na drevené uhlie je zásadná konštrukcia

Čím jednoduchšie vyhotovenie, tým lepšie: gril na drevené uhlie by nemal mať žiadne zbytočné diely. Základom je pevná konštrukcia, ideálne aj s kolieskami, pretože kvalitné oceľové grily sú pomerne ťažké, a takto si dokážete uľahčiť manipuláciu s nimi. V spodnej časti kotla na grile by mali byť vetracie prieduchy, nádoba na popol a uhlíky, palivový rošt na uhlie či brikety a nad ním regulovateľný grilovací rošt.

Veľmi dôležitý je aj výber materiálu, z ktorého je gril zhotovený. Ak to myslíte s grilovaním čo i len trochu vážne a nekupujete ho na jednu sezónu, vyberajte z modelov, ktoré majú rošty vyrobené z nerezovej ocele. Liatinová oceľ je super na prípravu stejkov, no pri štandardnom grilovaní sa mäso na nej prichytáva. Takéto rošty však dokážu totiž veľmi dobre vodiť teplo. Veľkou výhodou je, ak sú aj posmaltované. Na rošte by nemala chýbať ani vyklápacia časť, cez ktorú doplníte uhlíky.

Tiež sa snažte vyberať gril, ktorý má minimálny počet spojov upevnených skrutkami – časom a vplyvom tepla môžu tieto spoje povoliť a prestanú plniť svoju funkciu. Chýbať by nemali ani madlá, ktoré sú odolné voči teplu – napríklad drevené. Samozrejmosťou by mala byť aj pevná a stabilná konštrukcia.

Pri grile na drevené uhlie je zásadná konštrukcia

Prečo si zaobstarať gril s vekom

Väčšine lacnejších grilov chýba veko, oplatí sa ale zaň priplatiť? Ak chcete využiť potenciál grilu naplno, radšej zainvestujte o trochu viac. Aké možnosti poklop prináša? Jeho súčasťou zvykne byť aj teplomer, vďaka ktorému máte skvelý prehľad o tom, čo sa deje na grile a dokážete postupovať podľa receptov či odporúčaní. Dajte si však pozor, aby veko malo prieduchy na vzduch, vďaka ktorým získate požadovanú teplotu a dokážete ju aj regulovať. Poklop prináša tiež ďalšie výhody – po grilovaní položíte na gril veko, zatvoríte prieduchy a pahreba po pár minútach bezpečne vyhasne. Tiež ho budete môcť používať v akomkoľvek počasí – už sa nebudete musieť obávať toho, že vám dážď zahasí pahrebu alebo vietor bude fúkať dym priamo na vás. Nehovoriac o tom, že pri grilovaní s poklopom klesne aj vaša spotreba uhlia či brikiet. A navyše, kulinári ocenia aj možnosť pokrmy vďaka veku zaúdiť.

Prečo si zaobstarať gril s vekom
Záhradný nábytok na temponabytok.sk
0 0 hlasov
Hodnotenie článku