Ako skladovať ovocné prebytky

Ako skladovať ovocné prebytky?

Vyskúšajte sušenie aj mrazenie

Konečne je tu sezóna domáceho šťavnatého ovocia. Jej nevýhoda je zrejmá – trvá krátko, ovocie dozrieva naraz vo veľkých množstvách, musí sa rýchlo spracovať a chladnička nie je nafukovacia. Ako si teda užiť sladké plody zo svojej záhrady čo najdlhšie? Máme pre vás zopár tipov.

Ak budete ovocie zberať na dlhšie skladovanie, buďte obzvlásť opatrní – drobné ovocie oberajte jemne prstami, nestláčajte ho a ukladajte do plytkých nádob, aby sa nedoformovalo pod tlakom plodov vo vrchnej časti.

Ovocie nikdy neumývajte po zbere, umyteho jemným prúdom vody v sitku a nechajte ho dôkladne odkvapkať až pred konzumáciou alebo spracovávaním. Ak je znečistené a chcete ho uskladniť v chladničke, použite na prepláchnutie vodu s trochou octu.

Drobné bobuľovité ovocie nepatrí do uzavretých nádob

Drobné bobuľovité ovocie nepatrí do uzavretých nádob, ktoré skladujete pri izbovej teplote. Kôstkoviny vám síce vydržia zatvorené v zaváraninovom pohári v chladničke aj niekoľko dní, na kuchynskej linke by vám však rýchlo splesneli.

Do mrazničky vkladajte iba dôkladne vysušené ovocie, iba tak vám zostane v pekných tvaroch. Jahody môžete zasypať cukrom. Ovocie však nikdy nesušte pritláčaním utierky alebo servítky. Nechajte ho odvkapkať v sitku a následne dosušiť na utierke v jednej vrstve.

Ak chcete jablká usušiť, umyte ich, zbavte jadrovníka a nakrájajte na kolieska. Následne ich oblejte horúcou vodou, okamžite prudko schlaďte a môžete sušiť – napríklad v rúre pri teplote 80 °C. Nedosládzajte. Tým, že sa vyparí voda, sa prirodzene zvýrazní ich sladká chuť.

Plody s poškodenou šupkou a mierne nahnité kúsky nie sú vhodné na skladovanie. Môžete ich však očistiť a zamraziť. Pokojne aj viac druhov ovocia do jednej zmesi, ktoré po rozmixovaní môžete použiť do nápojov alebo ako netradičnú plnku do palaciniek.

TEMPOtip: Nekonzumujte, nezavárajte ani nesušte ovocie napadnuté plesňou. Ani po jej vykrojení. Ak objavíte pleseň, pravdepodobne je toxikovaný už celý plod, takže ani po vykrojení by ste sa nebezpečných látok nezbavili.

Ovocie nikdy neumývajte po zbere
0 0 hlasov
Hodnotenie článku