Ako skladovať zeleninu v zime

Ako skladovať zeleninu v zime?

Podarilo sa vám vypestovať si bohatú domácu úrodu zeleniny a ovocia a premýšľate, ako si ju uchovať čo najdlhšie? Niektoré druhy patria do pivnice, iné do chladničky, ďalšie zvládnu napríklad aj mrazenie, iné vôbec nie. Prečítajte si praktické rady, ako správne ovocie a zeleninu skladovať a nepripraviť sa zbytočne o cenné látky, ktoré obsahujú.

Naši praprastarí rodičia chladničky nepoznali. Skladovali iba to, čo dlhé týždne vydržalo v pivniciach, komorách alebo špeciálnych jamách a ovocie a zeleninu spracovávali spôsobom, ktorý ich o cenné látky nepripravil, práve naopak – napríklad kvasením kapusty či cibule si pripravili hotový koktail výživných látok. S príchodom technologických vymožeností, ako sú chladničky či sušičky, sa však často nechtiac či v nevedomosti o cenné látky pripravujeme.

Čo do chladničky teda nepatrí?

– banány, rajčiny, cesnak, cibuľa, tekvice, baklažány, zemiaky, šalátové uhorky, listové šaláty (tie by sa mali konzumovať hneď po zbere)

Čo a ako mraziť?

Ovocie a zeleninu na mrazenie zberajte v čase najväčšej zrelosti, nie prezreté, ani nedozreté. Okrem toho, že tak bude mať najlepšie chuťové vlastnosti, zaistíte si aj najvyšší obsah živín. Dôležité však je, mraziť ju takmer okamžite po zbere.

Nič nepokazíte, ak zeleninu krátko pred mrazením blanšírujete, teda zalejete vriacou vodou a následne prudko schladíte ponorením do ľadovej vody (studená voda s kockami ľadu). Okrem toho, že si zelenina a ovocie vďaka tomuto postupu zachovajú svoje svieže farby, nerozmôžu sa v nich prípadné patogény (mikroorganizmy) a zachovajú si viac vitamínov.

Čo do mrazničky nepatrí?

zemiaky, cibuľa, šaláty, reďkovky, cesnak

Mrazenú zeleninu nikdy nerozmrazujte pred tepelnou úpravou. Ak by sa roztopila, s tekutinou by unikli do odtoku aj cenné látky a vy by ste sa tak pripravili aj o 50 % výživovej hodnoty. Použite ju do varenia ešte v zamrznutom stave.

Čo zavárať?

Zavárať sa dá takmer všetko, dokonca aj reďkovky či zelené nedozreté rajčiny. Je však dôležité poznamenať, že rozklad vitamínu C začína už pri teplote 50 °C. Takže pochúťky na spestrenie zimného jedálnička síce budete mať k dispozícii kedykoľvek sa vám zažiada, no výživová hodnota vášmu telu nijako špeciálne neosoží.

Podarilo sa vám vypestovať si bohatú domácu úrodu zeleniny a ovocia
0 0 hlasov
Hodnotenie článku