Ako spracovať sezónnu zeleninu na detské príkrmy, aby vydržala až do zimy?

Ako spracovať sezónnu zeleninu na detské príkrmy, aby vydržala až do zimy?

Máte doma drobca, ktorý začne s príkrmami akurát v zimnom období a robí vám starosti, čo mu ponúknete ako prvé jedlá, keďže tekvice či cukety v domácej kvalite nezoženiete? Prípadne máte prebytok domácej zeleniny a chceli by ste si ju uchovať na prípravu detských pokrmov počas nasledujúcich mesiacov? Máme pre vás zopár tipov ako a čo skladovať.

Cuketa

Šťavnatá letná cuketa je ideálna na prípravu prvých príkrmov. Je ľahko stráviteľná, nemá výraznú chuť a má jemnú konzistenciu, ktorú deti ocenia. Ako ju uchovať na dlhšie obdobie? Jednoducho. Zbavte ju šupky, nakrájajte na kocky a ponorte do vriacej vody. Okamžite vyberte, ponorte do ľadovej vody a následne dajte zamraziť rozprestretú na plechu vystlanom papierom na pečenie alebo si ju nadávkujte do tvorítok na ľad. Na druhý deň vyberte z mrazničky a presypte do sáčka alebo do dózičky. Získate tak vopred namrazené kocky pripravené na bleskové varenie kedykoľvek sa vám zažiada. Nemusíte rozmrazovať celé množstvo a cuketu môžete pridať do akéhokoľvek jedla.

TEMPOtip:

Ak však začínate s príkrmami v decembri či v januári, budete domácu čerstvú zeleninu hľadať v obchodoch ťažko. V tom prípade vám pediater odporučí pokojne siahnuť aj po UHT ošetrených príkrmoch napr. z drogérie v BIO kvalite. A nie je na tom nič zlé! Takto pripravené výživy podliehajú prísnemu meradlu kvality a keďže sú ošetrené iba vysokou teplotou, nemusíte sa báť žiadnych konzervantov a iných prídavných láotk. Vždy si však skontrolujte zloženie! Prvý príkrm musí obsahovať iba vodu a (jednodruhovú) zeleninu. Žiadne zahusťovadlá, soli ani škroby.

Tekvica

Maslovú tekvicu či akýkoľvek druh letnej tekvice stačí tiež krátko blanšírovať (ako cuketu – upraviť v horúcej a následne ľadovej vode) nakrájanú na kocky, prípadne krátko podusiť nastrúhanú na hrubom strúhadle a dať zamraziť do tvorítok na ľad. Po 24 hodinách premiestniť do sáčku či do dózičky a používať rovnako ako cuketu. Prípadne môžete tekvicu predpripraviť a zamraziť aj rovno do misky a celú misku následne v zime použiť na prípravu prívarku pre všetkých členov rodinného klanu.

Červená repa

Domáca červená repa je často sladučká a chutí aj ľuďom, ktorí bežne cviklu nemusia. Cviklu uvarte v šupke v otvorenom hrnci (pred varením jej odstráňte koreň). Následne nechajte vychladnúť, nakrájajte na kocky a mrazte ako cuketu a tekvicu. Pridávajte priebežne do pokrmov (napr. cviklového rizota).

Väčším deťom a dospelým môžete pripraviť cviklové pickles – teda uvarenú cviklu nastrúhať, natlačiť do pohára a zaliať prevareným nálevom zo soli, octu a trochy cukru. Následne dôkladne uzavrieť bez prístupu vzduchu a nechať aspoň 10 dní odstáť. Hotové prekvasené pickles následne skladujte v chladničke a vydrží vám zopár týždňov. A je plné vitamínov!

Červená repa
0 0 hlasov
Hodnotenie článku