kameň na pečenie chleba

Ako vybrať kameň na pečenie chleba

Pečenie vlastného chleba sa stáva hitom v čoraz väčšom množstve domácností. Či už kváskujete, alebo pripravujete chlieb z droždia, kameň na pečenie dokážete posunúť jeho chuť na úplne nový level. Pripravili sme si preto pre vás niekoľko tipov, ako vybrať ten správny a tiež si povieme, prečo sa ho vôbec oplatí používať.

Prečo používať kameň na pečenie

Piekli ste doteraz chlieb v rúre iba na plechu a nevedeli ste prísť, prečo kôrka nie je tak neuveriteľne chrumkavá, ako ju dokážu pripraviť ostrieľaní pekári? Hlavný rozdiel môžeme hľadať v schopnostiach špeciálnej pekárskej pece a bežnou rúrou, ak ho však chcete zotrieť, práve kameň na pečenie skvelo poslúži.

Kameň na pečenie vďaka svojim vlastnostiam odvádza vlhkosť z chleba pri pečení, v dôsledku čoho sa môžete tešiť na obzvlášť chrumkavú kôrku. Je však dôležité, aby ste chlieb do rúry nevkladali zároveň s kameňom, ale kameň nechali vyhriať spoločne s rúrou. V opačnom prípade by kameň mohol prasknúť a zároveň by nebol dostatočne vyhriaty, kvôli čomu by ste nedosiahli očakávaný výsledok.

Ako vybrať vhodný kameň?

Keď budete hľadať kameň na pečenie, stretnete sa najčastejšie s kameňmi určenými na gril, dajte si teda pozor, aby sa smel používať aj v rúre. Ďalším dôležitým kritériom je jeho hrúbka, ak chcete kameň na pečenie používať iba na grile, siahnite po hrubšom modeli, hrubom ideálne aspoň 3 cm, táto výška sa postará o to, aby sa vyhrial rovnomerne, napriek tomu, že naň nebude teplo sálať rovnomerne ako v rúre.

V prípade, že hľadáte kameň na pečenie iba do rúry, pokojne stačí, ak sa jeho hrúbka bude pohybovať okolo 2 cm. Zanedbať by ste však nemali ani plochu kameňa, ak si zvolíte príliš veľký a nezmestíte ho do rúry, asi nepôjde o najvydarenejšiu kúpu. A čo materiál? Medzi najlepšie materiály pre kameň na pečenie patrí žula, prípadne špeciálne keramické vyhotovenie, napríklad kordierit, ktorý je obzvlášť pórovitý.

Kameň nemusí byť iba na chlieb

Veľkou výhodou kameňa na pečenie je, že ho nemusíte využívať iba na prípravu chleba. Výborné využitie nájde aj pri príprave domácej pizze, obzvlášť chrumkavé okraje sú skutočne lahodné. Pokojne ho však môžete využiť aj pri pečení bagiet, rožkov, sladkých či slaných koláčov.

využitie nájde aj pri príprave domácej pizze

Nehľadajte zástupné riešenia

Zdá sa vám cena za kameň na pečenie privysoká? Ak hľadáte zástupne a ekonomické riešenie, napríklad vo forme veľkej kachličky, ktorú kúpite v obchode so stavebninami, mali by ste si dávať pozor. Tento materiál je vo väčšine prípadov opatrený špeciálnymi ochrannými vrstvami – proti vlhkosti, na zvýšenie fyzickej odolnosti – ktoré nie sú určené na to, aby prišli do kontaktu s potravinami. Obzvlášť pri zvýšenej teplote, ktorú dosiahnete v rúre, by ste sa mohli vystaviť zbytočnému nebezpečenstvu. Ak chcete chrumkavý chlieb, radšej siahnite po chemicky nezávadnom kameni na pečenie a nehľadajte zástupné riešenia.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku