Jedzte menej mäsa

Chcete pomôcť planéte?

Jedzte menej mäsa

Odvšadiaľ sa na nás valia informácie o klimatickej kríze, ekologickí aktivisti bijú na poplach, ľadovce sa topia a ostrov s odpadkami v Tichom oceáne je väčší ako Francúzsko. Zdá sa vám, že sa vás to netýka? Ste na omyle. Ak nič nezmeníme na našom správaní, už nasledujúca generácia (ak máte malé deti, tak ich práve sa to už dotýka) bude žiť na planéte plnej odpadu a spaľujúceho, v lete prakticky nedýchateľného vzduchu. Prestali ste používať plastové sáčky či slamky a premýšľate, čo ďalej? Pozrite sa na svoj tanier.

Spotreba mäsa, najmä hovädzieho, sa v ostatných rokoch stále zvyšovala. Kým naši predkovia mali mäso na obed tak maximálne v nedeľu, bežne kombinovali strukoviny so zeleninou, jedli rôzne kaše so semienkami a sezónne produkty zo záhrady – a boli zdravší v mnohých ohľadoch (hoci, samozrejme, doba bola iná), my sme si zvykli na dostupnosť mäsa kedykoľvek sa nám zažiada a tak si ho na tanier nakladáme často aj každý deň. A obmedzenie mäsitých pokrmov je podľa výskumov jeden z najefektívnejších spôsobov, ako planéte pomôcť. Uhlíková stopa hamburgera s hovädzinou či stejku, ktorý ste si nedávno dopriali, je šialená! Nemusíte sa hneď stať úplným vegetariánom či vegánom.

Ako na to?

1. Obmedzovanie

Začnite mäso obmedzovať. Doprajte si ho napríklad dvakrát do týždňa v podobe mäsového pokrmu (ak ste ho predtým jedli každý deň). Bielkoviny a železo získate z obrovského množstva iných alternatív – zo strukovín, zelenej zeleniny v čerstvej podobe…

2. Kombinovanie

Kúpte si kvalitný kus mäsa (podľa bodu nižšie), uvarte z neho silný poctivý vývar. Časť podávajte vo forme hustej polievky (so zeleninou a rezancami) ako hlavné jedlo. Časť zamrazte a použite napríklad na prípravu rizota. Mäso vyberte, krátko opečte na oleji na cibuli alebo cesnaku a ďalší deň podávajte s prílohou ako hlavné jedlo. Takto vám jeden kus mäsa poslúži ako základ na minimálne tri jedlá – ekonomické a ekologické riešenie, navyše bez zbytočného odpadu. Koľkokrát ste vyhadzovali v stredu mäso z nedeľnej polievky, lebo ho už nikto nechcel?

3. Výber dodávateľa

Vyberajte si mäso od lokálnych dodávateľov a chovateľov. Také, ktoré neprecestovalo pol Európy, kým sa dostalo na váš tanier. Bude síce drahšie, no keďže dodržiavate prvé dva body zo zoznamu, celkovo to príliš nepocítite – v peňaženke. Na chuti sa zmena, samozrejme, prejaví. Takéto kvalitné mäso často nemusíte ani príliš dlho spracovávať či zbytočne ochucovať. Je výborné aj pre malé deti.

Výber dodávateľa

0 0 hlasov
Hodnotenie článku