Ešte predtým, než naplno prepukne jar, lužné lesy a vlhkú pôdu pod stromami na mnohých miestach Slovenska pokryje voňavá zelená perina z medvedieho cesnaku. Tento zdravý pomocník je navyše aj neuveriteľne chutný. Pripravte si osviežujúce pesto, ktoré vám v chladničke vydrží aj niekoľko mesiacov.
Kedy ísť na medvedí cesnak?
Na niektorých územiach Slovenska sa objavuje už v marci, inde v apríli či máji. Zberá sa však len do kvitnutia.
Potrebujete:
100 gramov čerstvých listov cesnaku medvedieho
hrsť slnečnicových semien
150 ml kvalitného olivového oleja lisovaného za studena
parmezán
podľa chuti soľ, korenie a citrónovú šťavu
Postup:
Dôkladne umyté a kuchynskou utierkou vysušené listy medvedieho cesnaku rozmixujte v mixéri s trochou olivového oleja a slnečnicovými semienkami. Pridajte soľ, korenie a citrónovú šťavu. Podľa chuti môžete pridať aj kvalitný parmezán nastrúhaný najemno.
Takto pripravené pesto natlačte do zaváraninového pohára a zalejte olivovým olejom, ktorý bude pôsobiť ako konzervant – dbajte na to, aby prekryl celý povrch pesta a nič zelené nevykúkalo. Skladujte v chladničke.
Pesto je výbornou pochúťkou na cestovinách, hodí sa však aj do krémovej zeleninovej polievky a skvelou chutí len tak na suchej hrianke. Keďže listy neprechádzajú tepelnou úpravou, sú plné vitamínov a minerálov. Pesto je tak skvelou domácou medicínou pri chrípke či prechladnutí.
Samotný medvedí cesnak prianivo pôsobí aj pri tráviach problémoch, skvelo prečistí organizmus a je mimoriadne vhodný na jarný detox. Cesnakové listy nesušte a ani zbytočne nemrazte. Najsilnejšie ozdravujúce účinky majú vtedy, keď sú čerstvé a surové. Na chuti im však krátka tepelná úprava neuberie. Z listov, ktoré vám po zbere zostali, môžete urobiť tiež polievku – recept je rovnaký ako na klasickú špenátovú polievku, akurát namiesto listov špenátu použijete medvedí cesnak.
Dobrú chuť!
TEMPOtip: Pri zbere medvedieho cesnaku buďte veľmi opatrní. Môžete si ho jednoducho pomýliť napríklad s konvalinkou, ktorá je jedovatá!