Čo ste o tofu možno nevedeli

Čo ste o tofu možno nevedeli + RECEPT

Sójová pochúťka pôvodom z Číny sa dnes teší veľkej obľube v kuchyniach celého sveta. Už dávno nie je doménou len vegetariánov a vegánov. Pre jeho výdatnosť a jednoduchú prípravu po ňom siaha stále viac bežných konzumentov. V čom je tofu také výnimočné?

Je plné minerálov, obsahuje veľké množstvo bielkovín a minimum tuku. Je ľahko stráviteľné, vhodné na studenú aj teplú kuchyňu a príprava jedál z tofu je naozaj mimoriadne jednoduchá. Je bez lepku aj bez laktózy. Navyše, pri príprave sa sójová bielkovina zráža takým spôsobom, že sa stáva stráviteľnejšou. Ak potrebujete doplniť železo, vápnik a horčík, je tofu pre vás ideálne. Z vitamínov je bohatý na vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, ale nájdete v ňom však aj C a K.

Použitie

Tofu nie je určené primárne len na slanú kuchyňu. V nej sa častejšie siaha po „tuhom“ tofu, pripomínajúcom konzistenciou syr. Existuje však aj tekuté vláčne tofu, ktoré je ako stvorené na prípravu sladkých zdravých dezertov.

Máme pre vás pár naozaj rýchlych receptov z tofu. Vyskúšajte napríklad „tofu praženicu“ je to príjemná alternatíva, ak nemáte chuť na vajíčka, ale dali by ste si na ráno niečo teplé.

Na tofu praženicu potrebujeme (pre 2 osoby):

1 tofu (biele, ale pokojne aj ochutené verzie)

1 stredná cibuľa

olej

soľ, korenie (podľa chuti čierne korenie, červená paprika, čili, prípadne kari – dodá žltú farbu)

Príprava:

Cibuľu nasekáme nadrobno a opečieme do sklovita. Rozmrvíme si rukami tofu a pridáme k cibuľke. Posolíme, okoreníme a niekoľko minút pražíme.

Tofu praženica chutí výborne s hriankami.

TEMPOtip: Tofu v pokrmoch okrem syra dokáže suplovať aj konzistenciu a výživovú hodnotu vajíčok, preto si podobným spôsobom môžete pripraviť napríklad lečo alebo francúzske zemiaky.

Ak by ste dostali chuť vyskúšať tofu dezert. Vyskúšajte banánovú tofu penu!

Na tofu praženicu potrebujeme

Na banánovú tofu penu potrebujeme:

1 biele tofu

2 zrelé banány

javorový sirup

50 ml šľahačkovej smotany alebo mandľového mlieka

dlhé dezertné piškóty

horká čokoláda a maliny na ozdobenie

Postup:

Tofu s banánmi rozmixujeme do hladka. Pridáme šľahačkovú smotanu a vymixujeme do penista. Dochutíme javorovým sirupom. Hotovú zmes nalejeme do pohárov s piškótou, ozdobíme hoblinkou čokolády a malinami. Uložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky, až potom konzumujeme.

0 0 vote
Article Rating
Viac článkov
vianočné šuhajdy
Recept: Vianočné šuhajdy