Upečte si domáce croissanty

FOTOpostup

Upečte si domáce croissanty

Ak máte už vianočného pečenia plné zuby, skúste domáce maslové croissanty. Je to síce časovo náročný recept, no ten výsledok stojí za to.

Kto už niekedy robil domáce lístkové cesto, približne vie, čo ho čaká. Kto nie, nech si užíva sladkú nevedomosť a začne deň pred tým, ako chce croissanty raňajkovať.  

Cesto sa skladá z 27 vrstiev, ktoré docielite postupným prekladaním jednotlivých vyvaľkaných plátov. Ale pekne postupne.

Potrebujete:

500 gramov hladkej múky
250 gramov masla
2 lyžice cukru
2 lyžičky soli
20 gramov sušeného droždia

Postup: 

200 gramov masla odložíme do chladničky, z 50 gramov masla a ostatných surovín vymiesime nelepivé cesto (miesime ručne 10 minút), ktoré vytvarujeme do bochníka a odložíme na hodinu vykysnúť. 

Studené maslo vložíme medzi dva papiere na pečenie a hrubou silou ho vyvaľkáme minimálne na 5 milimetrov do tvaru obdĺžnika. Vložíme do chladničky. 

Po hodine cesto vyvaľkáme do obdĺžnika hrubého asi 1 centimeter. Na 2/3 cesta položíme plát masla (bez papiera na pečenie), preložíme tretinou cesta a vzápätí do stredu preložíme aj tretinu cesta pokrytú maslom a vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Otočíme o 90 stupňov, opäť preložíme na tretiny a uložíme na 30 minút do chladničky.

Cesto opäť vyvaľkáme, opäť preložíme, otočíme, opäť vyvaľkáme, opäť preložíme a odložíme do chladničky na 30 minút. Ak chcete croissanty piecť na druhý deň, cesto nechajte v chladničke. 

Takto pripravené cesto vyvaľkáme poslednýkrát do tvaru obdĺžnika, ktorý po dĺžke preložíme na polovicu a nakrájame na trojuholníky. Na preponu trojuholníka dajte lyžičku orieškovej nátierky alebo džemu a zrolujte ako rožok. 

Na preponu trojuholníka dajte lyžičku orieškovej nátierky
po dĺžke preložíme na polovicu a nakrájame na trojuholníky.

Croissanty poukladajte na papier na pečenie. Nafúknu sa ešte, takže ďalej od seba. 

Croissanty poukladajte na papier na pečenie

Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 13 minút.

Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 13 minút.

TEMPOtip: Croissanty v žiadnom prípade nejedzte horúce alebo ešte teplé. Mohli by vám spôsobiť tráviace ťažkosti. Vhodné je však skonzumovať ich maximálne do 24 hodín od pečenia. Vtedy si zachovajú lahodnú chrumkavosť a vláčnu striedku.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku