recepty na pesto

Hľadáte recept na rýchly a chutný obed?

Vyskúšajte naše 3 tipy na cestoviny s pestom

Nie vždy ide všetko podľa našich predstáv a niekedy nestíhame – raz za to môže zlý časový manažment, inokedy urečnená suseda pred vchodom. To však neznamená, že si musíme objednať pizzu alebo zobrať burger do ruky. Niekedy na prípravu chutného obeda či večere stačí aj polhodinka. A cestoviny s pestom? To je výhra v lotérii. Vyskúšajte naše tipy a recepty.

7 tipov pre lahodne uvarené cestoviny

1. Kupujte kvalitné cestoviny, ktoré sa nerozvaria, keď ich necháte vo vode o minútu dlhšie. Vôbec však nemusia byť drahé – v Lidli nájdete balenie výborných špagiet za necelé 1 euro.

2. Voda na cestoviny by mala byť slaná ako more.

3. Cestoviny pridávajte do vody, ktorá poriadne buble.

4. Neriaďte sa časom na obale, cestoviny ochutnávajte priebežne – ako sa blíži čas uvarenia, pasta vás na to upozorní svojím výstupom k hladine.

5. Cestoviny pravidelne miešajte, aby sa neprilepili ku dnu.

6. Po scedení polejte cestoviny kvalitným olivovým olejom a premiešajte.

7. Ak uvaríte viac cestovín, ako aktuálne potrebujete, nenechávajte ich v hrnci v jednej „guči“, môžu sa rozvariť aj na sucho po scedení. Radšej ich rozložte rovnomerne na plech.

Bazalkové pesto na cestoviny

bazalkové pesto

Potrebujete:

  • 4 hrste čerstvej bazalky
  • 2 hrste nastrúhaného parmezánu, pecorina či iného tvrdého zrejúceho syra
  • 1 hrsť píniových orieškov
  • kvalitný olivový olej
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ

Ako pripraviť bazalkové pesto

1. Listy čerstvej bazalky dôkladne umyte a ešte dôkladnejšie osušte.

2. Píniové oriešky veľmi jemne opečte na suchej panvici tak, aby nezmenili farbu.

3. Pridajte všetky suroviny do mixéra a dôkladne mixujte, olivový olej pridávajte postupne podľa konzistencie. Pozor si dajte tiež na soľ, pretože syry ako pecorino či parmezán sú dosť slané.

4. Mixujte dovtedy, kým pesto nemá krásnu krémovú konzistenciu.

5. Ak ste si ho vyrobili viac, ako spotrebujete, uložte ho do mrazničky, prípadne zalejte olivovým olejom, ktorý poslúži ako konzervant, a skladujte v uzatvorenej nádobe v chladničke.

Tip pre vás: Namiesto mixéra skúste použiť mažiar, ktorý dodá pestu lahodnejšiu a výraznejšiu chuť.

Pesto zo sušených paradajok

ako pripraviť pesto zo sušených paradjok

Potrebujete:

  • ½ šálky sušených paradajok
  • 2 hrste vlašských orechov
  • 1 hrsť nastrúhaného parmezánu či pecorina, prípadne môžete použiť i tvrdý kozí syr
  • kvalitný olivový olej
  • čierne korenie
  • soľ

Ako pripraviť pesto zo sušených paradajok

1. Nič jednoduchšie neexistuje: zmixujte všetky suroviny spolu.

2. Pred podávaním otestujte a prípadne dochuťte soľou či korením.

Tip pre vás: Cestoviny s pestom môžete zjemniť pridaním lyžice mascarpone.

Pesto z čiernych olív

Potrebujete:

  • 1 šálku čiernych olív
  • 1 hrsť čerstvej bazalky
  • 1 hrsť píniových orieškov
  • 1 hrsť nastrúhaného parmezánu či pecorina
  • kvalitný olivový olej
  • čierne korenie
  • soľ

1. Opečte si píniové oriešky na suchej panvici dohneda, zaberie vám to približne 5 minút.

2. Zmixujte všetky suroviny, olivový olej pridávajte postupne a so soľou to tiež nepreháňajte.

3. Pred podávaním ešte ochutnajte a prípadne vylaďte chute.

4. Výsledné pesto by malo mať krásnu krémovú konzistenciu.

Tip pre vás: Pesto z čiernych olív si môžete vychutnať aj na hrianke (pokojne to vyskúšajte aj s ostatnými pestami).

pesto z čiernych olív
0 0 hlasov
Hodnotenie článku