4 dolog, amit meg kéne tanulnunk a gyerekektől

4 dolog, amit meg kéne tanulnunk a gyerekektől

Igen, természetesen, a szülőknek van, több tapasztalata, példaként elöljárni, tanításokkal ellátni az életben a gyermeket. Vannak területek, melyekben a gyerekek jobbak. A tisztaság és az őszinteség egy olyan dolog, melyet vissza kellene vinni az életünkbe. Mivel kezdjük?

A gyerekek élvezik az őszinteséget

Ezt nagyon jól ismerjük. A gyerek úgy belemerül a játékba, hogy nem reagál a szólításra és képes egy óráig éhen vagy szomjan maradni, vagy akár bepisilni– a gyerekek tudják élvezni a jelent. Ha érdekli őt az új legó, több órát is el tudnak tölteni mellette. Nem gondolnak arra, mi volt reggel, vagy hogy mi lesz este, sem arra, mit fognak holnap főzni. Most épp itt vannak. Igaz, hogy ők még nincsenek annyira leterhelve a problémákkal és a gondokkal és ezáltal temészetesen megy nekik, meg kellene tőlük tanulnunk legalább az átérzett jelen felfogást – ha nap közben céllal játszunk velük, ne gondoljunk arra, ,milyen napunk is volt munkába. Csak az ő számukra legyünk ott.

A gyerekek nagyon őszinték

A gyerekek mindig őszintén megmondják, hogy tetszik e nekik az új frizuránk, vagy hogy ízlett e nekik az ebéd. Ha kritizálásuk nem jelenti azt, hogy meg akarnak minket bántani. Csak megmondják nekünk azt, amit igazán gondolnak. A jóságukkal és tisztaságukkal. Ne legyünk hamisak – dícsérjük meg azt ami tetszik és kritizáljuk azt, ami nem tetszik (és objektívan megérdemli a konstruktív kritikát), de próbáljuk úgy, hogy közben ne bántsuk meg partnerünket komunikáció közben. Természetesen, nem mindenki tudja a kritizálást elviselni.

A gyerekek mindig maximális teljesítményt nyújtanak

A gyerekek nem gondolnak a hátsóajtóra, mindent tudnak élvezni. A játszótérről fáradtan mennek hazza, a bublifukkot pedig teljesen elfogyasztják. Egyszerűen nem gondolnak a hátsókapura. Természetesen nem kell felelőtlenül viselkednünk, de a gondtalan pillanatok élvezése annyira felszabadító. Vegyük fel a gumicsizmát, az esőköppenyt és játszunk gyermekünkkel a pocsolyában. Élvezzük a sarat. Vágjuk magunkat bele a hóba! Meglátjuk, milyen jó hatással lesz a kedvünkre.

A gyerekek mindig maximális teljesítményt nyújtanak

A gyerekek kiváncsisak

Ne légy kiváncsi, hamar megöregszel. Hányszor hallottuk ezt az életünkben? Miért is? Mi rossz van a kiváncsiságon? Az evolúciósan előre visz minket. Ha az elődeink nem lettek volna kíváncsik, nem találtak volna menedéket a barlangokban a tél és az eső ellen, nem találták volna fel a tüzet… A kiváncsiság annyira természetes, mint a lélegzés. Legyünk kíváncsiak, kérdezzünk. Nincs azon semmi rossz!

További cikkek
Recept falafel
Recept: Falafel, melyet mindenki imádni fog