6 tipp, hogyan pörgessük fel az agysejteket

6 tipp, hogyan pörgessük fel az agysejteket

Mindannyian tudjuk, hogy ha egészségesen szeretnénk élni és formában akarunk lenni, fizikailag is edzenünk kell. De nem szabad megfeledkeznünk, hogy nem csak az izmokat kell karban tartanunk. A rendszeres tornára az agyunknak is szüksége van – hogy többre emlékezzünk, kevesebbet felejtsünk és rugalmasan tudjunk gondolkodni. Mit tegyünk annak érdekében, hogy a szürkeállományunk úgy működjön, ahogyan annak kell?

A diákoknak és a kisgyermekeknek nincs szükségük agytornára – a vizsgákra és az írásbelikre való tanulás csodákra képes. Ám az iskola után pár évvel megjegyezni egy szöveget, már megerőltető lehet számunkra. Hogyan előzhetjük ezt meg?

1. Részesítsük előnyben a könyveket a TV helyett!

Több tanulmány is rámutat arra, hogy a televízió nem aktiválja az agyunkat. Nem csoda, hiszen pár óra tévézés után üresnek és tompának érezzük magunkat. Ideális helyettesítő lehet a könyvolvasás, vagy a zenehallgatás, esetleg a könyvből való felolvasás. A legjobb stimulátor a klasszikus szépirodalom, amely koncentrációt igényel és egyúttal a szókincsünk fejlesztéséről is gondoskodik.

Részesítsük előnyben a könyveket a TV helyett

2. Rendszeresen sportoljunk!

Az edzés oxidálja az egész testet, így az agyunkat is. Feldobja a kedvünket és energiát ad, amelynek köszönhetően az ember jobban tud koncentrálni.

3. Elegendő alvás kell

Az orvosok nyolc óra alvást javasolnak naponta. Abban az esetben, ha nincs lehetőségünk nyolc órát egyhuzamban aludni, mi lenne, ha ebéd után megengednénk meg magunkat egy kis sziesztát? Néha elég 15-20 perc és úgy érezhetjük magunkat, mintha újjászülettünk volna. Az alvás regenerál és ebből következik, hogy a koncentrációt is javítja.

Elegendő alvás kell!

4. Ne terheljük agyunkat felesleges dolgokkal!

Szabadítsuk fel az agyunkat a mindennapos problémáktól. Túl sok dolog tud elcséplő hatással lenni a gondolatainkra, így csökkenti a koncentrációt és összességében egy hatalmas fáradságot okoz.

5. Töltsünk egyedül, önmagunkkal is elég időt!

Ne tartsunk attól, hogy egyedül vagyunk. Időnként mindannyian igényeljük, hogy elszökjünk és letisztítsuk a gondolatainkat a minket körülvevő emberek okozta befolyásoltságtól. Még ha a közeliek szeretnék is, sose cselekedjünk nyomás vagy befolyásoltság alatt. Egy pillanatra inkább különüljünk el. A legjobb gondolatok rendszerint akkor jönnek, amikor egyedül vagyunk és senki sem zavar minket.

6. Ne cigizzünk és ne fogyasszunk alkoholt!

Azt mondják, az ember javíthatja az emlékezetét különféle memóriajátékokkal és technikákkal. Ám ha a szerveink alapvetően nincsenek formában, csak nagyon nehezen érhetünk el eredményeket. Éppen ezért ajánlott az alkohol és a cigaretta mellőzése, és helyette az egészséges táplálkozás felé orientálódás. A legjobb olyan élelmiszerek, melyek agyserkentő hatásúak a dió, az áfonya, a vörös hús, a csicseriborsó, a brokkoli vagy a karfiol.

0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Hogyan használjuk ki a LED szalagot a konyhában
Hogyan használjuk ki a LED szalagot a konyhában?