A gyerekeknek szükségük van a CSÖNDRE a nyugodt alváshoz

A gyerekeknek szükségük van a CSÖNDRE a nyugodt alváshoz?

Pont ellenkezőleg!

Az újszülöttek többségét a hangzavar nem ébreszti fel. A hasban hozzászoktak az alváshoz a hangzavarban – a hangokon kívül a fejük felett őrülten vert az édesanyjuk szíve, az erekben folyott a vér és az emésztés sem nagyon csöndes. Az idő elteltével a babák érzékenyebbek és a többségét még egy kis hang is felébreszti, miért van ez így?

Az evolúció és nem is olyan régi idők szempontjából nem volt természetes a csöndes alvás. Amikor egy szobában voltak – van, aki fent volt és őrzött, mások dolgoztak, van akik pihentek és senki sem panaszkodott ara, hogy felébreszti őket a hangzavar. Az éjszakai erdőben is a csönd csak egy kitalált dolog – pont éjjel jár sok állat vadászni és különféle hangokat adnak ki. Ráadásul, ha csendben alszunk, az azt jelenti, hogy magányosak vagyunk, vagy azt hogy az őrzőink is alusznak és ezzel könnyű prédává válhatunk, ilyen helyzetben nem lenne könnyű elaludni. Hogyan viselték el az elődeink, és hogyhogy nem bolondultak meg? És hogyan aludtak a gyerekek? Miért van a mai gyerekeknek szükségük a teljes csendre az alváshoz, vagy miért kell a hangokat rejteni? Olvassunk tovább.

Mindenről a Moro reflexe tehet. Ez a természetes reflex a gyerekeknél már a hasban jön létre. Ez pont az, amikor például a gyerek hirtelen megváltoztatja helyzetét és felemeli a kezeit és szétteszi a lábait, vagy felébred a nem koordinált mozdulatokra. A Moro reflexe természetesen szűnik meg a 4. – 6. hónap közt. Az, hogy természetesen megszűnik azt jelenti, hogy erre a gyereket nem kell tanítani, ne védekezzen ellene. Itt rejlik a kutatók szerint az egész probléma az elalvás körül, mely szerint a gyerekeknek tökéletes csöndre van szükségük. Sok szülő próbálja meghosszabbítani a gyermek alvását úgy, hogy a pólyába köti kezeit, így nem fog tudni felébredni a természetes reflexre. Ez természetes, ilyen pózban a gyermek kényelmesen érzi magát, a hasban sem volt feleslegesen sok helye és mindig, amikor megmozdította a kezét vagy a lábát, valami puhára akadt. Nagyon fontos, hogy hagyjunk a babának helyet a mozgásra! Hogy a gyermek egy kicsit felébredjen, rájöjjön, hogy biztonságban van és újra elaludjon.

A babák alvása szakadozó – igaz, hogy a többségük át tudja aludni az egész éjszakát, de reálisan ébredeznek – egyedül meg tudnak nyugodni és tovább aludni. Ez nemcsak a hangot érinti, a babák természetesen ébrednek a saját mozdulataikra és ez így rendben van – ez megakadályozza a kisgyermekek hirtelen halált okozó szindrómáját, amikor a babák nem lélegeznek.

Ha a Moro reflexet idők előtt elnyomjuk, megeshet, hogy a gyermek nem fog tudni aludni a minimális hangzavarnál sem. Ha elviseljük az első pár hónapot és a gyereket nem fogjuk szorosan lekötni a pólyába, a Moro reflex magától eltűnik és a gyermek egyre ellenállóbb lesz a hangzavarral szemben. Ez az invesztíció kifizetődő!

A babák alvása szakadozó
0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Mi szerint választjuk ki a családi képünket
Mi szerint választjuk ki a családi képünket