Rozmnožte si muškáty

A muskátli szaporítása

De mégis hogyan?

Minden évben új muskátlikat vásárol? Vagy a régit telelteti, de szeretné bővíteni az erkélyvirágait? Ezért nem kell új növényeket vásárolnia, nyugodtan szaporítsa meg a régieket, vagy kérjen vágást a szomszédtól. Mit tehet azért, hogy muskátliját szaporítsa és hogyan lehet megfelelően eltávolítani a dugványt, hogy ne károsítsuk meg a növényt?

A muskátlik szinte halhatatlan növények. Képesek túlélni a szeles időjárást, boldogul a forró erkélyen, és ha elfelejti itt-ott megönteni, akkor a szilárd leveleknek köszönhetően, amelyek hosszú ideig nedvesek maradnak (ellentétben a törékeny petúniával), különös gondoskodás nélkül is könnyen kibírja a hétvégi vakációját. Ha van gyönyörű muskátlija otthon, amelyet szeretne szaporítani vagy adományozni következő évben, akkor a nyár vége ideális lehetőség a dugványok eltávolításához vagy a gyökeresedéséhez.

Hogyan szaporítsuk muskátlinkat?

Mire lesz szükségünk:

– szubsztrát perlittel, homokkal és tőzeggel keverve, 2:2:1 arányban

– gyökereztetőre

– éles fertőtlenített metszőollóra vagy késre

– kisebb cserépre

Az ültetés menete:

1. Válasszon egészséges dugványokat a napsütéses oldalról (a legerősebb szárúakat), és vágja körülbelül 10 cm hosszúra. 2-3 pár levélnek kell lennie rajta, és a vágásnak pont azon csomópont fölött kell irányulnia, ahonnan a levelek nőnek (ezt az utolsó párt el kell távolítani). A metszetet vágja éles, fertőtlenített ollóval, hogy megakadályozza a betegség bejutását a sebbe.

2. Nedvesítse meg a vágást, és helyezze a végét a gyökereztető hormonba mártjuk. Ezután óvatosan koppintson rá és illessze be a virágföldbe.

3. Egy cserépbe több dugványt is beültethet, finoman nyomkodja meg és óvatosan öntse rá a vizet. Egy hónap elteltével átültetheti…

Hogyan törődjünk a muskátli dugványokkal?

Októberig a növényeket a szabadban is termesztheti, félárnyékban, ideálisan védve a hőségtől. Rendszeresen öntözzük, de ne áztassuk át, hogy ne kezdjen rohadni. Körülbelül egy hónap eltelte után begyökerezik és ellenállóbb lesz. Ezáltal átültetheti őket külön cserepekbe és majd téliesítheti. Ez annyit jelent, hogy a muskátlit elhelyezzük világos helyiségben, hűvösebb környezetben, de fagy nélkül. (például társasháznak közös folyosóján)

Hogyan törődjünk a muskátli dugványokkal?
0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Hogyan csináljunk profi pedikűrt otthon
Hogyan csináljunk profi pedikűrt otthon?