A skandináv stílus számára ideális növények

A skandináv stílus számára ideális növények

A skandináv stílus „felfedezése“ nagy változást okozott nálunk a modern stílusra tekintve. Nemcsak modern, de főleg hasznos, tágas, tiszta és hihetetlenül otthonos. Sokan biztosan rájöttek, hogy a túlzsúfolt helyiségek helyett temérdek szükségtelen dolgokkal a skandináv stílus a megfelelő választás. A hihetetlenül fontos része az elegendő mennyiségű zöld is – milyen szobanövények alkalmasak erre a célra és mivel tudjuk a belteret még érdekesebbé tenni?

A skandináv stílusban uralkodnak a nem virágzó szobanövények

A skandináv otthonok nem büszkélkedhetnek temérdek mennyiségű fénnyel a belterekben – télen csak igazán kevés ideig látják a napfényt. És ennek a ténynek a következtében felel meg a szobanövények választása is. Pont ezért nem kell aggódnunk azért, hogy van e ideális körülményünk a termesztésükre. Ilyen szobanövények közé, melyek teljesítik az igényes skandináv követelményeket tartozik (igénytelenség, temérdek zöld és esztétikus funkció) például a könnyezőpálma, páfrány, szobapáfrány, hegyescsúcsú futóka vagy az agglegénypálma. Ezeket a szobanövényeket helyezhetjük az ablakpárkányra vagy az ablak közelébe, vagy más világos helyre. A szobanövények otthonos atmoszférát teremtenek a helyiségben és javítják a beltéri klímát.

A skandináv stílusban uralkodnak a nem virágzó szobanövények

Igénytelen kaktuszok és pozsgások

A skandináv emberek híresek azzal, hogy bárhol termesztenek szobanövényeket, ahol az lehetséges. A fürdőszoba és a toalett sem kivételek ebben a helyzetben. Ezekben a helyiségekben specifikus követelmények uralkodnak: főleg a kevés mennyiségű fény és a magas páratartalom. Hogyan küzdjünk meg ezzel? Érdekes választások lehetnek az igénytelen kaktuszok vagy a pozsgások. Azokat elég, ha elhelyezzük az ablakpárkányra, de kiemelkednek például a fürdőkádon vagy a mosdón is. Természetesen a kis virágcserepekről beszélünk kis kaktuszokkal és pozsgásokkal. Hiszen ezek a kis szobanövények is nagy csodára képesek. Ráadásul minimális törődéssel.

Igénytelen kaktuszok és pozsgások

Ne féljünk az egzotikus növényektől

Szoliter vagy az egyedülálló elem – többnyire egy bútordarabról van szó. A skandináv emberek a foteleket, könyvespolcokat vagy a lámpákat lecserélték a nagy egyedülálló szobanövényekre. Nagyon gyakran vannak erre a célra felhasználva a fenséges hatású egzotikus pálmák, melyek évek alatt hatalmassá válnak. Ha meghozzuk ezt a döntést, íme egy kiváló tipp: a pálma nagyon háklis a hőváltozásokra, így gyakran megesik, hogy télen megfáznak a gyökerei a hideg miatt. Abban az esetben, ha talajfűtésünk van, a gyökerek kiszáradhatnak. Hogyan oldjuk meg ezt a helyzetet? Egy rafinált megoldás egy kisasztal görgőkkel, mely a szobanövényt elválasztja a talajtól, ráadásul könnyen áthelyezhetővé válik számunkra még akkor is, ha nagyobb mérete lesz.

Hajtások a vázában

Azt kérdezzük, miért van a skandináv otthonokban annyi zöld? Lehet, hogy a válasz abban rejlik, hogy ezek az emberek szeretik a hidroponikus termesztést. Mit képzeljünk el ez alatt? A levágott hajtásokat például a könnyezőpálmából beteszik a vázába, öntenek rá vizet és akár néhány hétig is így tartják. Egy olyan megoldásról van szó, mely azonnal odaviszi a zöldet, ahol épp szükség van rá, ráadásul ebben az esetben a fényviszonyok sem számítanak. Ilyen termesztés nem hosszútávú, amikor a szobanövény gyökereket ereszt, alkalmas, ha egy virágcserépbe ültessük megfelelő szubsztrátummal és keresünk neki megfelelő helyet. Így hirtelen egy szobanövénnyel több lesz az otthonunkban.

Hajtások a vázában

Gyógynövénykert az üvegházikóban

Egy közkedvelt megoldás a skandináv stílusban a kis üvegházikó az ablakpárkányon. Itt többnyire gyógynövényeket szoktak termeszteni, de nyugodtan felcserélhetjük őket kisebb pozsgásokra, kaktuszokra vagy más apró növényekre. Figyeljünk arra, hogy az adott növényeket ne a szupermarketben vásároljuk meg – ezek a növények azonnali fogyasztásra vannak, maximálisan néhány hétig bírják. A gyógynövényeket egyedül is termeszthetjük magból vagy vásárolhatunk palántákat a gazdaboltban. Így is adhatunk otthonunknak egy darabot Skandináviából, de főleg szépséget, kellemesebb levegőt és otthonos atmoszférát.

0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Habcsók étcsokoládéval
RECEPT Meringues