A szőrtüszőgyulladás és amit tudni kell róla

A szőrtüszőgyulladás és amit tudni kell róla

A szőrtüszőgyulladás egy olyan probléma, amely nőket és férfiakat egyaránt érint. Nem egy ritka jelenségről beszélünk, hanem egy olyan elváltozásról, amely bárkivel előfordulhat. A férfiak esetében főként az arcon és a nyakon jellennek meg apró, vöröses kidudorodások formájában, mégpedig borotválkozás után, míg a nőknél főként a láb, a hónalj és a bikinivonal környékén jellemző az előfordulásuk. A benőtt szőr problémáját azonban képesek vagyunk kezelni – olvass tovább és megtudhatod, hogyan.

Mi pontosan a szőrtüszőgyulladás?

A szőrtüszőgyulladás egy apró gennyes elváltozás, amely általában 1-3 milliméter átmérőjű sárga, vöröses külsejű gennyes hólyag formájában jelenik meg. Ennek a hólyagnak a közepén található a szőrszál. A szőrtüszőgyulladás lehet bakteriális vagy gombás eredetű, amelyet gyakran viszkető, égő érzés kísér.

Mi okozza a szőrtüsző begyulladását?

A szőrtüszőgyulladást általában a benőtt szőr és a helytelen borotválkozás okozza. Azok a személyek, akik göndör, vagy durva szőrzettel rendelkeznek, gyakrabban szembesülnek a benőtt szőr problémájával. A gond az, hogy ezek a szőrszálak nagyon könnyen vissza göndörödnek, ezáltal újból képesek benőni a bőrbe. Ez általában a helytelen szőrtelenítő eljárás – gyantázás vagy borotválkozás eredménye.

A nem megfelelő higiénia komoly problémát okozhat ezen a téren, például a rozsdás, régi borotva használata, valamint az eszköz nem megfelelő fertőtlenítése, aminek következtében a szőrtüsző begyullad.

Szintén gondot jelent, ha a bőr felhámja annyira erős, hogy a szőrszál nem képes átjutni rajta. Ez akkor is megtörténhet, ha a pórusok és szőrtüszők eltömődnek az elhalt hámsejtek miatt, így a szőrszál nem tud kibújni, viszont továbbra is növekszik. Ilyenkor oldalirányba nő a bőr alatt, s ez könnyen gyulladáshoz vezethet.

Hogyan előzhetjük meg és hogyan kezeljük?

A szőrtüszőgyulladást a legkönnyebben úgy előzhetjük meg, ha megtanuljuk a helyes borotválkozás alapjait. Először is fontos, hogy a bőrt kellően felkészítsük erre a beavatkozásra. Kellően puhának és hidratáltnak kell lennie, mivel, ha száraz és érdes, sokkal könnyebben sérül. A borotvát alaposan le kell fertőtleníteni és oda kell figyelni rá, hogy a háztartásban mindenkinek legyen saját borotvája. Fontos az is, hogy borotválkozás után a bőrfelület megfelelően legyen kezelve. Ajánlott a bőr rendszeres puhítása, hidratálása. Nyáron kifejezetten oda kell figyelni a bőr helyes ápolására.

Ha már megtörtént a baj, és egy kellemetlen, gyulladt szőrtüsző keseríti meg mindennapjainkat, van megoldás. Felszínes gyulladás esetén elég, ha megpróbáljuk a szőrt eltávolítani. Általában könnyen kihúzható, nem okoz különösebb problémát. Eztúan fontos a bőr felületet antibakteriális szerrel fertőtleníteni.

Ha a probléma ezzel sem oldódik meg, érdemes szakemberhez fordulni. Ugyanis a gyulladt szőrtüszők oka lehet cukorbetegség, vagy akár elhízás is. Súlyosabb esetekben az orvos akár antibiotikumkúrát is javasolhat.

0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Vegyen zöld fikuszt
Vegyen zöld fikuszt