A túl sok koffein migrént okozhat

A túl sok koffein migrént okozhat

Mi a kritikus határ?

Ön azok közé tartozik, akik rendszeresen szenvednek migrénben? Az amerikai folyóiratban The American Journal of Medicina, megjelent egy tanulmány, amely szerint a túl sok koffein, befolyásolhatja a migrén előfordulását. A megoldás arra, hogyan lehet legyőzni az intenzív fejfájást, az, ha korlátozza a kávét, a zöld teát, az energiaitalokat, vagy az édesített italokat amelyek koffeint tartalmaznak. Milyen a kritikus határ a migrén megelőzésének, e tanulmány szerint?

Lehet koffeinnel védekezni?

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint a fejfájás az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma amely kapcsolatos az idegrendszerrel. És a migrén az egyik formája ennek a listának. A statisztikák szerint főleg nőknél fordul elő, és a népesség 18%-ka szenved tőle, míg a férfi részen ez a szám 6% körül mozog.

Kellemetlen nemcsak maga a fájdalom, hanem az is, hogy szinte bármikor megjelenik, és kínoz minket néhány órán át, de még több napon át is. Ha a migrén már hosszú ideje problémát okoz önnek, valószínűleg figyelembe vette, mi okozhatja ezt az intenzív fejfájásnak a kialakulását. A migrén érkezésének okai egyéniek, egyeseknél okozhatja a hirtelen időjárás, a túl hosszú alvás, a stresszes helyzetek, konkrét típusú ételek, vagy a gyógyszerek. És természetesen a koffein.

Az ő esetében azonban, hogy képes-e migrént kiváltani, vagy nem, befolyásolja ennek az anyagnak a felhasznált mennyisége. Az is érdekes, hogy egyes esetekben a migrénben szenvedő emberek, koffeintartalmú italokat fogyasztanak, a fejfájás megelőzésének érdekében, más esetekben viszont a koffein fogyasztás migrént okoz. Az említett tanulmány a bevitt koffein mennyiségéről szól, amely ezeket a fejfájásokat okozhatja.

Háromszor és elég

Tanulmányunkban a kutatók 98 önkéntes migrénben szenvedőktől gyűjtöttek adatokat, akiknek aurával és aura nélkül vannak tüneteik. Másfél hónapig, minden reggel és este a naplójukba rögzítették az összegyűjtött adatokat. Itt áttekintést készítettek például arról is, hogy tornáztak-e, mennyi koffeint vagy alkoholt fogyasztottak, meddig aludtak, és természetesen arról is, mikor és hogyan jelent meg a migrén.

A kutatók alaposan elemezték az összegyűjtött adatokat, az eredmények azt mutatták, hogy sem egy, sem két koffeintartalmú ital nem váltja ki a migrént. Három vagy több koffeintartalmú ital fogyasztásával azonban jelentősen megnőtt az intenzív fejfájás kockázata a migrénes betegeknél. De mit tud elképzelni a koffein ital kifejezése alatt? Ebben a tanulmányban koffein italnak számítottak, például a két deci kávé, tea vagy az energia italt, mint pl. a Red Bull, valamint három deci koffeintartalmú édesített italt, mint pl. a Coca-Cola.

Természetesen, minden migrénben szenvedő esetében, ez a határ egyéni, és nem mérhető csésze kávé mennyiségével, hanem inkább egy meghatározott mennyiségű koffeinnel. Ha azonban a migrénben szenvedőkhöz tartozik, a kiváltó okok jobb áttekintés és a követése érdekében, megpróbálhatja korlátozni a koffein tartalmú italok bevitelét erre a határértékre.

Háromszor és elég
0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Gazdag karácsonyi káposztaleves
Recept: Gazdag karácsonyi káposztaleves