Adjunk a szobanövényeknek nyári esőt

Adjunk a szobanövényeknek nyári esőt

A kellemes nyári záporok vagy esők tökéletesen felfrissítik az embert és a természetet. Ha szobanövényeket termesztünk, akkor otthon is van egy darab természetünk – miért ne adjuk meg ezt a felfrissülést a szobanövényeknek is? Biztosan értékelni fogják és megköszönik majd nekünk a még szebb kinézettel.

Miért adjuk meg a szobanövényeknek a nyári esőt

A szobanövényeink értékelni fogják a kintlétet, amikor esik az eső, vigyázzunk, hogy ne tegyük ki őket nagy viharnak, szélnek vagy jégesőnek – ezek a körülmények árthatnak nekik. Tegyük őket nem takart erkélyre, teraszra vagy a kertbe akkor, amikor kellemes nyári eső esik. Hogyan segít ez a szobanövényeknek? Elsősorban megszabadítsa a növényeket a portól és más szennyeződéstől, fellazítja a növények pórusait és kedvező hatással lesz rájuk.

A szobanövények a leveleken keresztül is be tudják fogadni a tápanyagokat. Íme, még egy tipp – a szobanövények öntözésére a legalkalmasabb az esővíz, mely lágy és tartalmazza a tápanyagokat virágpor vagy más organikus részecskék formájában. Tökéletes megoldás az, ha a kertben vagy az erkélyen van egy edényünk kieresztő csappal és fedéllel, hogy a szúnyogok ne rakhassák bele tojásaikat az esővíz gyűjtésére.

Szobanövények, melyek értékelik az esőt

Nem minden szobanövény értékeli az esőt. Milyen növények alkalmasak erre? Főleg azok, melyek szeretik a rendszeres harmatot és nagyobb leveleik vannak. Egy tökéletes szobanövény prototípus, mely számára a nyári eső nagyon kedvező a közkedvelt könnyezőpálma. Az eredeti otthona a tropikus esőerdő, így praktikusan egy kirándulást nyújtunk neki az optimális körülményekbe.

További növény, melynek jót tesz a nyári eső a szobaarália. Ez a növény a nagy leveleinek köszönhetően ismert, melyeket télen is törölgetni kell nedves ronggyal, hogy eltávolítsuk róla a port. Ezeken kívül az erkélyre vagy a teraszra kirakhatjuk még a zöldikét, sugáraráliát, japán babérsomot, fügét, epipremnumot, törpeborsot, agglegénypálmát vagy a szobaliliomot. Vigyázzunk, hogy ezek a növények kint ne legyenek kitéve közvetlen napfénynek, inkább helyezzük előnybe a félárnyékos helyeket.

A szobanövényeket télen lezuhanyoztathatjuk

A nyári hónapok alatt elég a növényeket az eső előtt – ha találunk nekik megfelelő helyet, akkor egész nap – hagyni a szabad ég alatt. Hogyan tudjuk őket felfrissíteni télen? Egyszerűen elég, ha a szobanövényeket a kádba tesszük, lezuhanyoztatjuk langyos vízzel és ebben a nedves környezetben hagyjuk őket még egy kicsit wellness-elni. Ennek a módszernek a hátránya az, hogy a csapi víz gyakran nagyon kemény és a leveleken fehér foltokat hagyhat. Ezt az apróságot megoldhatjuk úgy, ha a leszűrt vizet beleöntjük egy kancsóba és vele lezuhanyoztassuk a növényeket.

0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Sütőben szárított paradicsom
RECEPT: Sütőben szárított paradicsom