Az újszülött bőrápolása

Az újszülött bőrápolása

Milyen gyakran kell fürdetni, és hogyan válasszunk kozmetikumot?

Kérdésekkel teli fejjel tért haza a szülészetről. Ez normális, különösen, ha ez az első gyermeke. Mindenki mást mond, édesanyja arra kényszeríti, hogy mindennap fürdesse meg, a gyermekorvos pedig, hogy elegendő minden harmadik nap, különféle webhelyek és tippek az interneten arra hivatkoznak, hogy alakítson ki esti rutint, és ezt már ne változtassa, hogy a gyermek jobban be tudjon alkalmazkodni, és jobban aludjon. Szóval hogyan is döntsön?

A magzatvízben úszó újszülött bőrét zsiradék, amelynek hivatalos neve vernix, védi. Ha a kisbabát megszülte határidőben, vagy egy kicsit hamarabb, és azonnal önhöz tették, akkor valószínűleg a bőrt fehér, faggyúszerű, sűrű anyag borította. Ez a magzatmáz védi az újszülött bőrét a repedezésektől. Sok szülészeti terv tartalmazza az anya kérését, hogy az újszülöttet ne mossák meg azonnal a szülés után, és hagyják a zsiradékot természetesen felszívódni. Ez a gyermekek bőrét hidratálja és megvédi a környezettől, és szintén kiküszöböli a nemkívánatos tüneteket, amelyet az újszülöttek számára a nedves és a száraz környezet hirtelen átmenete okozhat – például allergiás reakció kiütés formájában. Természetesen, egy ilyen eljárás az egyik „alternatíva”, és a rossz higiénia miatt különféle egyéb bőrreakciók is előfordulhatnak. A döntés azonban, megfürdetni vagy sem, az anya dolga, és az orvosoknak felvilágítást kell adniuk, de tiszteletben kell tartaniuk a döntést.

Hogyan kell fürdetni egy újszülöttet?

A szülészeti osztályon az újszülötteket általában a szülés után második vagy harmadik napon fürdetik, amikor a nővér megmutatja az anyának, hogyan is kell csinálni. Általában tiszta vizet használnak egy kevés gyengéd samponnal, amelyet csak a kádba csöpögtetnek. A gyermeket fokozatosan helyezzük be a kádba, először a lábait, majd a fenekét, hátát, és pontosan ellenkezőleg mossuk – először az arcát és a fejét, majd a nyakát, a hónalját, a kezét, a lábait és végül a nemi szervét. A víz hőmérséklete 37 fok körül legyen, ne több, és ne túlzottan kevesebb, hogy a baba meg ne fázzon. Próbálja ki könyökével, megfelelő hőmérséklete akkor van, amikor szinte semmit sem érez.

Milyen gyakran kell fürdeni az újszülöttet?

Ez egyéni. Általában max. minden második nap tanácsos, hogy feleslegesen ne száradjon ki, és ne irritálja a baba vékony bőrét. Ha azonban gyerekét már a kezdetektől fel szeretné készíteni az esti rutinra és így megkönnyíteni az altatást a következő hetekben, hónapokban, akkor fürdetheti mindennap, de csak rövid ideig. A babát ne áztassa tovább 5 percnél, majd törölköző hozzá nyomkodásával alaposan szárítsa meg.

Tisztítani kell a baba fülét és az orrát? És mi van a köldökzsinórral?

Nem kell semmivel sem megtisztítani a fülét, sem az orrát, csak egy vékony törülközővel szívja ki a felesleges vizet. Alkalmazzon bepállás elleni babakrémet a nemi szerv köré, és kényelmesen öltöztesse fel a gyermekét. Különösen nyáron a nehezebb súlyú gyermeknél ellenőrizze a hajlatokat, hogy megakadályozza az izzadtság és a szennyeződések felhalmozódását, és ne alakuljanak ki bepállások. Nem kell semmilyen más kozmetikumot használni – sem tusfürdőt, kenőcsöket, vagy olajakat a bőr puhítására. Ezek csak azt okozzák, hogy a bőr megszokja ezek használatát, és csökkentik a máz termelését. Amíg a köldökzsinór le nem esik és meg nem gyógyul, a sebet nem szabadna áztatni. Minden második átcsomagolásnál, kezelheti alkohollal.

Slová: újszülött bőrápolása; újszülött; újszülött fürdetése;

0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Klasszikus és új receptek a befőtt specialitásokhoz 3
Nyári SOROZAT 3. RÉSZ