Vitaminbomba, ami még ízletes is

Cékla: Vitaminbomba, ami még ízletes is

Már az ókori rómaiak is falatozták és még az egészségre gyakorolt hatásait is ismerték. A hagyományos vörös répa egy vitaminbomba ásványi anyagokkal és energiával felvértezve. Ugyanúgy, ahogy más fűszernövénynek, a céklának a héja alatt is kész bőség rejtőzik.

Ásványok és vitaminok

A temérdek mennyiségű roston kívül a cékla gazdag képviselője az ásványi anyagok teljes palettájának. Vas, nátrium, magnézium, mangán, réz, jód, cink, foszfor és több egyéb nyomelem és antioxidáns is fellelhető benne. A vitaminok közül a B, C és az E található benne. Az aktív és a szervezet számára hasznos anyagok közül nagy mennyiségben betaint tartalmaz, amely az érelmeszesedést gátolja.

Jótékony hatások

Összetételének köszönhetően a céklát szuperélelmiszernek tekinthetjük.

  • Beindítja és támogatja az emésztést.

Erről leginkább az említett betain tehet. Azon kívül, hogy gátolja az erek elmeszesedését, támogatja a májműködést, felélénkíti a gyomorműködést és az epeképződést. A rostanyagokban gazdag összetétel gondoskodik a minőségi ürítésről. A cékla fogyasztása a koleszterinszintet is mérsékeli.

  • Megfelelő fogyásra és diéta esetén

Kiválasztja a testből a sót, plusz jelentős vizelethajtó, amivel segíti a szervezet kitisztítását és a felesleges víz eltávolítását. A benne rejlő egészséges szacharidok gondoskodnak a telítettségről és az édesség utáni vágy elnyomásáról. Mivel lassan bontódik le, a cékla fogyasztása kiemelkedően alkalmas sportteljesítmény előtt, hiszen órákon át megtartja az energiát.

  • Jót tesz a vérnek

Elősegíti a vörösvérsejtek képződését, amivel a sejtek oxigénellátásához is hozzájárul. Ez nem csak a teljes kondíciót, a vitalitást és a gondolkodást, de a jókedvet is serkenti.

Jót tesz a vérnek
  • Ragyogóvá varázsolja az arcot és üdíti a testet

Az ásványoknak köszönhetően a cékla fényt ad a hajnak, rugalmasságot a bőrnek és erőt a körmöknek.

A cékla elérhető és olcsó élelmiszer, amelyet ezer féle képpen fel lehet dolgozni. A legtöbb vitamint nyers állapotában tartalmazza. Elég, ha salátához adjuk, vagy gazdag céklalé, esetleg smoothie formájában fogyasztjuk. Ha gyengébb a gyomrunk, a biztonság kedvéért legyünk vele óvatosak. A cékla megterheli a gyomrot és rosszullétet okozhat. Fogyasztásra alkalmasabb hőkezelés után. Az elkészítése valóban egyszerű. Megfőzhetjük, megsüthetjük, megpárolhatjuk és meggőzölhetjük. A legnagyobb vitaminmennyiséget akkor őrzi meg, ha a héjától csak hőkezelés után szabadítjuk meg. Ha gusztusunk támad rá, céklalevet is készíthetünk. A leveleket főzéskor vagy pároláskor adagoljuk. A legtöbb vitamin tulajdonképpen a gyökerében található, de a leve úgyszintén kiemelkedően ízletes és tele van egészséges rostokkal.

0 0 vote
Article Rating
További cikkek
hogy gyermekünk ezzel a betegséggel jött haza óvodából?
Kéz, láb, száj