Ezek a szobanövények az árnyékba tartoznak

Ezek a szobanövények az árnyékba tartoznak

Egy magas szekrény az ajtó mellett, ablak a fürdőszobában, komód a hálószobában, vagy egy sötétebb helyiség – ezeken a helyeken is lehetnek szobanövények. Olyan növényeket keresünk, melyek szeretik az árnyékos helyeket és nem igénylik a sok fényt? Íme, néhány tipp gyönyörű szobanövényekre, melyeknek az ilyen körülmények nem fognak gondot okozni – pont ellenkezőleg, gyönyörűek lesznek. Melyek azok?

Mexikói bambuszpálma

Egy átlagosan nagyméretű pálmafa, mely az optimális körülmények közt – félárnyékos hely vagy áteresztő szubsztrátum – akár 2,5 méter magas is lehet. A mexikói bambuszpálma alkalmas a helyiség sarkaiba, ahol szükségünk van a hely kitöltésre, ráadásul a levelei betöltik az esztétikus funkciót is. Ha van otthon egy sötétebb helyiségünk magas plafonnal és azon gondolkodunk, milyen szobanövény lenne erre a helyre alkalmas, akkor választjuk ezt a növényt.

Mexikói bambuszpálma

Agglegénypálma

Az agglegénypálma egy szobanövény, mely szinte mindent túlél – nem okoz nekik gondot a nem elegendő mennyiségű fény, a nem rendszeres öntözés, sem a kevés mennyiségű tápanyag. Ez a növény lágyan mérgező, ezért nem ajánlatos olyan háztartásban termeszteni, ahol kisgyerekek vagy házi kedvencek vannak. Az agglegénypálmát csillogó sötétzöld levelek, a levágott szárai víz nélkül akár néhány hétig is kibírják. A szobanövény lassabban nő – idővel akár méteres magasságba is megnőhet –, mely kompenzálódik a hosszú élettartamával. Ha egy olyan növényt keresünk, amelynek nem okoznak gondot a kevésbé kedvező körülmények sem, akkor az agglegénypálma a megfelelő választás.

Agglegénypálma

Illatos vitorlavirág

A további nem igényes szobanövény, mely jól viseli az együttlétet egy felejtőseb vagy elfoglalt tulajdonossal az illatos vitorlavirág. A növénynek megfelel az árnyékos hely, ha néha kap egy kis napfényt is, ezért gyönyörű liliomos virágokkal fog minket megajándékozni – azok év közben virágoznak akár néhány hónapig is. Ha megtörténik, hogy a szobanövényt néha nem öntözzük meg, az illatos vitorlavirág ezt értékelni is fogja – szereti, amikor a föld felső rétege egy kicsit kiszárad. Nagyon jó viseli a szárazabb levegőt is, ha már a levegőről van szó: a tisztító képességeivel javítja az otthonunk klímáját. Szereti a nem áteresztő, szárazabb földet, optimális körülmények közt akár egy méteres is lehet.

Illatos vitorlavirág

Kehelyvirág

A nem igényességének ellenére a kehelyvirág örömet okoz termesztőinek gyönyörű leveleivel és egyedi struktúrájával. Nem véletlenül kapta a „páva növény“ megnevezést, a levelei alsó része nem klasszikusan zöld, de rózsaszínes. Ez a kombináció igazi szépséget csinál ebből a szobanövényből, mely az árnyékos helyen is beragyogja az egész helyiséget. Ahhoz, hogy jól legyen, sötétebb helyet, könnyebb áteresztő földet és magasabb páratartalmat igényel. A többi szobanövénnyel szemben egy kis virágról van szó, optimális körülmények közt kb. 50 cm magasra nőhet.

Buzogányvirág

A buzogányvirág a legismertebb és közkedvelt virágok közé tartozik, melyek alkalmasak az árnyékba – erről a nagy levelei tehetnek, melyeknek vonzó márvány mintájuk van, és melyek 35 cm is lehetnek. A buzogányvirág is mérgező, mint az agglegénypálma, ezért nem ajánlatos olyan helyiségekbe helyezni, ahol kisgyerekek vagy állatok mozognak. A buzogányvirág szereti a napos és árnyékos helyeket is, az első esetben jelentősen lassabban nő. Optimális körülmények közt, mint a világosabb hely, áteresztő föld, rendszeres öntözés és elegendően nagy virágcserép, akár hihetetlen 3 méteres magasságba is megnőhet.

Buzogányvirág

További szobanövények, melyek alkalmasak az árnyékos helyre:

 • microsorum
 • borostyám
 • hegyescsúcsú futóka
 • fikusz
 • polyscias
 • könnyezőpálma
 • arékapálma
 • törpebors
 • spárga
 • kencia-pálma
 • sárkányfa
 • maranta leuconeura
 • filodendron

0 0 vote
Article Rating
További cikkek
hogyan nézzünk ki jól fürdőruhában
Last minute tanácsok, hogyan nézzünk ki jól fürdőruhában