Hallottunk már a 20 játékszabályról

Hallottunk már a 20 játékszabályról?

Ennek köszönhetően meg lesz elégedve az anya és a gyermek egyaránt

Nem bírjuk idegileg az esti gyerekszoba takarítást? Azt érezzük, hogy a játékok mindenhol ott vannak és a gyermek nem is játszik velük rendesen, csak össze-vissza szétrakja a szobában és mi még a vécében is megtaláljuk őket? Sír, hogy unatkozik, és hogy nem tud mivel játszani? Akkor biztosan fogjuk értékelni a 20 játékszabályt. Nem ismerjük?

A 20 játékszabályt nem most találták ki. Nagyon egyszerű, meg kell szabadulnunk a felesleges dolgoktól, hogy a gyermek tudjon figyelni a dolgokra, melyek körülötte vannak – fejleszti a motorikát, hallást, látást, megtanítja nekik a türelmet és a térlátást. És ezt a nagybácsi tizenkettedik plüssje biztosan nem tudja. Mit csináljunk velük?

A kevesebb néha több

Először próbáljuk eltalálni gyermekünk ízlését a kora és érettsége szerint – ésszerűen fogja velünk válogatni a játékokat? Nem fogja akarni meghagyni a legnagyobb hülyeségeket, melyekkel nem is játszik? Álljunk neki a takarításnak. Minden játékot vigyünk a nappali közepére, tegyük oda a legókat, puzzle-kat, kisautókat és egyéb játékokat (csak a könyvek nem számítanak) és készítsünk egy dobozt és zsákot. A zsákba tegyük azokat a játékokat, melyeket már nem fogjuk vissza tenni a szobába, a dobozba pedig azokat, melyeket szeretnénk megtartani. És számoljunk. Ha 20 darabot számolunk azokból, melyeket meg fogunk tartani és a gyermek talál még egy olyat, melyet meg akar tartani, ki kell vennünk egyet a dobozból s átdobni a zsákba.

Mit hagyjunk meg?

1. Szentimentális érték: maci a nagymamától, mellyel aludni vagy a doktornénihez jár

2. A motorika és a térlátás fejlődése: mindenféle kirakósjáték, kockák, építőjátékok

3. A hallás fejlődése: hangszerek, ritmikus játékok, pálcák…

4. Outdoor játékok: például egy készlet a homokozóba vagy egy kancsó a vízre, azokat akár az erkélyen vagy a pincében is tárolhatjuk

Mi fog elmenni?

Mindenféle észtelen kiegészítő, mint a járókák, hangosjátékok, melyek villognak és átstimulálják a gyermeket, mindenféle plüssjátékot, melyek csak porfogónak jók, elrontott játékok, építőjátékok hiányzó részekkel…

Mit kezdjünk a kiválogatott zsákkal? Ez csak rajtunk múlik. A bátrabbak elajándékozhatják (a válogatás után nekik sincs szükségünk a felesleges szemétre), a kevésbé bátrak elhelyezhetik őket a pincében, hogy ha a gyerek véletlenül rájön, hogy hiányzik a kedvenc kisautója, vagy ha szeretnénk a játékokat cserélgetni.

Ha eljön a Karácsony vagy a családi ünnepségek, több játékot kapnak majd, de a szabály akkor is érvényes lesz – minden új aprósággal egy régit a zsákba kell tennünk!

Fontos: Ha a gyereknek 5 doboz puzzle-je van, csak egy játéknak számít és ez így van a legóval is még a többi kirakós játékkal, melyeket lehet a játék során kombinálni (mint az említett lego).

Most már igazán élvezhetjük a rendet és a rendkívüli nyugodtságot, amikor a gyerek végre azzal játszhat, amit igazán szeret és nem fog az egyiktől a másikig ugrálni…

Mi fog elmenni?
0 0 vote
Article Rating
További cikkek
4 tipp a gyermekeink életre való felkészítéséhez
A legjobb segítség a nem segítségnyújtás