Hogyan kerüljük el a veseköveket

Hogyan kerüljük el a veseköveket

Csak a megfelelő ivókultúra nem segít

Mindenki, akinek voltak vesekövei bármit megtenne azért, hogy ne térjenek vissza. A kisebb kövek nem annyira jelentenek gondot, de a nagyobbak kellemetlen éles fájdalmat képesek okozni, mely az egész testbe kisugároz. Korlátoz minden tevékenység közben. Mivel manapság az orvosok sem tudják százszázalékosan megmondani, mi okozza a veseköveket, így azt sem tudják, hogyan kell őket elkerülni. Nem elég betartani az ivókultúrát, szükséges hogy változtassunk az étrendünkön is. Hogyan?

A megfelelő ivókultúra az első helyen áll

Mi az a vesekő? Az ásványi anyagok felhalmozódásáról és kikristályosodásáról van szó. Legtöbbször azoknál jelennek meg, akik keveset isznak, vagy a vizeletükben túl sok szennyező anyag található. A vesekövek többnyire a vesében képződnek, de nem kivétel az a kő sem, mely a húgyúti rendszer bármelyik részében keletkezett.

Abban az esetben, ha elegendő mennyiségű vizet iszunk – főleg vizet, teát és elkerüljük az édesített, koffeines, szénsavas és alkoholos italokat – a veszély jelentősen kisebb. A kristályképződés és felhalmozódás így természetes úton kiürítődik, jobbik esetben meg sem kezdődik a kőképződés. Ha gyakran észrevesszük, hogy sötét színű a vizeletünk, lehet hogy dehidratáltak vagyunk. A szakértők ajánlják, hogy a napi folyadék fogyasztásunkból legalább az 50 % víz legyen.

Használjunk kevesebb sót

Az ajánlott napi sóadag egy felnőtt számára 2–4 gramm. A fogyasztása rendkívül fontos az emberi szervezet megfelelő működéséhez, a probléma akkor jön létre, amikor túlzásba visszük a só használatát. Ez eléggé gyakran történik: a kutatások szerint egy felnőtt ember átlagban több mint 10 g sót fogyaszt el egy nap alatt. Mivel a só visszatartja a vizet, a túladagolása a már említett dehidratáltságot okozhat.

Hogyan korlátozzuk ezt a mennyiséget? Használhatunk egy optikai segítséget is, 4 gramm só kb. egy teáskanál. Kerüljük el az élelmiszereket, melyek arról híresek, hogy nagy a sótartalmuk: füstölt sajtokat és húsokat, chips-eket, zacskós leveseket vagy a Magyarországon közkedvelt majonézes salátákat. Ne habozzunk és figyelmesen olvassuk el a címkéket az élelmiszereken, amelyeket vásárolunk. Gyakran kellemetlen meglepetés érhet minket.

Használjunk kevesebb sót

Vigyázzunk a túlsúlyra és a fogyókúrára

A túlsúly jelentős megterhelést jelent a vese számára, amely gyakran megjelenhet vesekő formájában. A másik oldalon ezt a veszélyt okozhatják a nem megfelelő fogyókúrák is – például azok, amelyek a magasabb fehérjebevitelen alapulnak (állati eredetű), de azok is melyek az alacsony cukorbevitelen alapulnak. Itt is fenyeget a vesekövek megjelenésének lehetősége. Ezért a megterhelő diéták helyett inkább kiegyensúlyozott étlapot és elegendő mozgást ajánlunk.

Vigyázzunk a túlsúlyra és a fogyókúrára

Együnk kevesebb állati eredetű terméket

Teljesen elkerülni azokat az ételeket, mint például a csirkehús, disznóhús, tojás, halak és sajtok, nem helyes. Viszont amennyiben túlzásba visszük, a vérünkben túlzott mennyiségű húgysav jelenik meg, ez megmutatkozik savanyúbb vizelet formájában is. Pont ez okozhat veseköveket, ezért mérsékeljük ezek fogyasztását – ha két hétente egyszer rántottát eszünk, azzal semmit sem rontunk el. Ezeket az ételeket főleg azoknak az embereknek kéne mértékkel fogyasztani, akiknek már volt hasonló problémájuk.

Együnk kevesebb állati eredetű terméket

Tudjunk meg többet a kalcium-oxalátról

Itt megint érvényes, hogy azon élelmiszerek fogyasztását, amelyeknek magasabb a kalcium-oxalát tartalmuk, főleg azon személyeknek kell mérsékelni, akiknek már voltak vesekövei, vagy a rizikós esetek közé tartoznak. Melyek ezek az élelmiszerek? Például a burgonya, szója, spárga, répa, zeller, petrezselyem vagy a diófélék egy része. Jó, de ezek az élelmiszerek teli vannak tápanyagokkal, amikre a szervezetnek szüksége van. Igen, pont ezért tudjuk a veszélyt csökkenteni a kalcium-oxalát tartalmú ételekkel és magas kalcium tartalmú élelmiszerekkel: tejtermékek, narancsok, halak vagy a tofu. Az alap az, hogy sokat igyunk, kevesebbet sózzunk és változtassuk meg az étrendünket – így a vesekövek veszélyét jelentősen csökkenthetjük.

További cikkek
a zöld színű vizet a medencében
Hogyan szüntessük meg a zöld színű vizet a medencében?