Hogyan lehet feldolgozni a szezonális zöldségeket bébiételekké

Hogyan lehet feldolgozni a szezonális zöldségeket bébiételekké, hogy kitartson akár télig?

Van otthon csecsemője, aki pont a téli időszakban kezdi el a tápanyagok bevitelét, és aggódik amiatt, hogy mit fog neki kínálni mint első ételt, mivel nem kap otthoni minőségű tököt vagy cukkinit? Vagy esetleg túl sok házi zöldséggel rendelkezik és szeretné megtartani a következő hónapokra mint bébiételt? Akkor van néhány tippünk az ön számára, hogyan és mit kell tárolni.

Cukkini

A nyári cukkini ideális az első ételek elkészítéséhez. Könnyen emészthető, nincs kifejezett íze és finom állagú, amit a gyerekek értékelni fognak. Hogyan lehet hosszabb ideig megőrizni? Egyszerűen. Távolítsa el a héját, vágja kockára és merítse forrásban lévő vízbe. Azonnal vegye ki, merítse jeges vízbe, majd szétterítve tegye sütőpapírral bélelt sütőlapra és tegye a fagyasztóba, vagy tegye fagylaltkészítőbe. Másnap vegye ki a fagyasztóból, és öntse egy zacskóba vagy egy edénykébe. Így szerez előzetesen elkészített fagyasztott kockákat, amelyek készen állnak a gyors főzéshez, amikor csak akarja.

Tempo tippje:

Ha azonban decemberben vagy januárban kezdi a tápkiegészítővel, akkor nehéz lesz megtalálni a házi készítésű friss zöldségeket az üzletekben. Ebben az esetben a gyermekorvos azt ajánlja, hogy nyugodtan keresse meg az UHT-val kezelt termékeket, pl. a drogériából, gyógyszertárból, BIO minőségben. És ebben nincs semmi baj! Az így elkészített tápanyagok szigorú minőségű ellenőrzés alá esnek, és mivel csak magas hőmérsékleten kezelik őket, nem kell aggódnia tartósítószerek vagy más adalékanyagok miatt. Azonban mindig ellenőrizze az összetételét! Az első ételnek csak vizet és (egyfajta) zöldséget kell tartalmaznia. Semmilyen sűrítő, só vagy keményítő.

Sütőtök

A vaj tököt vagy bármilyen tököt rövid ideig blanszírozza (úgy mint a cukkinit-főzzük forró, aztán jeges vízben) kockára vágva, vagy rövid ideig párolja felreszelve durva reszelőn és fagyassza le a jégkészítőben. 24 óra elteltével helyezze át egy zacskóba vagy egy dózisba, és használja úgy mint a cukkinit. Alternatív megoldásként előkészítheti a tököt és egyenesen lefagyaszthatja egy tálban, majd télen az egész tálat felhasználja, hogy elkészítse a család minden tagja számára.

Cékla

A házi cékla gyakran édes, és még azoknak az embereknek is ízlik, akik általában nem szoktak fogyasztani céklát. Egy nyitott edényben főzze meg héjában a céklát (főzés előtt távolítsuk el a gyökeret). Ezután hagyja lehűlni, vágja fel kockákra és fagyassza be, úgy mint a cukkinit és a sütőtököt. Folyamatosan adja hozzá az ételekhez (pl. cékla rizzotóba).

Nagyobb gyerekeknek vagy felnőtteknek készíthet savanyított céklát–tehát a megfőtt céklát reszelje fel, nyomja bele egy pohárba, és öntse rá a forralt lét sóból, ecetből és egy kevés cukorból. Ezután gondosan zárja le, hogy ne kapjon levegőt, és hagyja állni legalább 10napig. És az így elkészített savanyított céklát raktározza a hűtőjében, és így kibírja pár hétig. És tele van vitaminokkal!

Cékla

0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Szeret teát inni
Szeret teát inni?