Hogyan lehet megfelelően kimosni a gyermekruhákat

Hogyan lehet megfelelően kimosni a gyermekruhákat, úgy hogy azok higiénikusak és sokáig kitartsonak?

Valamikor a mi anyukáink és nagyanyáink a ruhákat kifőzték. Ezelőtt a ruhákat általában csak hideg vízben mosták, kémia nélkül. Napjainkban viszont, ha ,,véletlenül,, bele dob egy márkás trikót a mosógépbe, és 60 fokon kimossa, akkor valószínűleg kihúz belőle egy olyan ruhát, amely egy babára lenne jó … Tehát hogyan törődjünk a gyermekruházatról, hogy higiéniai szempontból tiszta legyen, de ugyanakkor hosszú ideig ki is tartson?

1. Nem kell kifőznie

A magas hőmérséklet azonban hatékony a a baktériumok és a gombák megölésére (ezáltal megsemmisíti a szagokat is), de nem kell utána ,,nyúlnia´´ a gyermekruhák mosásánál. Elég ha csak megfelelő segítőt választ – pld. fertőtlenítő eszközt, amely határozottan a gyerekruhák mosására van kifejlesztve, még alacsony hőmérsékleten is. Hozzáadjuk a mosáshoz, az öblítőszer helyett, így a ruhákat fertőtleníti, majd következetesen kimossa, hogy nekelljen aggódnia a gyermek egészségéért, vagy a ruházatáért. Ezenfelül, mivel gyermekeknek szánt termék, szigorúan dermatológiai ellenőrzés alá esik.

2. Ne hagyja a foltokat csak úgy

Ha a gyermeke összepiszkolja magát színes gyümölccsel, zsírkrétával vagy például paradicsomos levessel, ne várjon. A foltokat azonnal mossa le epeszappannal (ha nem ér el benne, akkor engedje fel a mosdótálat vízzel, és adjon hozzá egy kevés darab epeszappant, vagy esetleg szórja meg apró forgács formájú epeszappannal, amelyet csomagolás nélkül az ökoboltokban lehet megvásárolni) és mossa ki a foltot kézközt, amíg a mosógépbe dobja. Még a tökfajta foltoknak sincs esélye.

3. Mit vasalni?

Vasalja át az újszülött első ruháit és aztán, vasalja a ruháit legalább a hatodik hét végéig. Ezt követőén, ha nincs bőrreakció, akkor elég csak mosni a ruhát enyhe babatisztítóval, vagy esetleg diószappannal. Vasalni azonban ajánlott a klasszikus pelenkát és a fehérneműt az idősebb gyerekek számára.

4. Azonnal felakasztani

Ha otthonában nem található szárítógép, akkor a mosás után próbálja azonnal a ruhát felakasztani. Amellett, hogy simább és hosszabb ideig megőrzi a frissességet, megakadályozza, hogy penész szaporodjon a zárt mosógépjében, és, hogy a ruhák ,,bekeményedjenek,,. Az érzékeny szálaknak a modern szövetekben sem tesznek jót, ha sokáig vizesek és nyomottak. Ha nem tudja azonnal felakasztani a ruhákat, legalább nyissa ki a mosógépet, vagy esetleg vegye ki a ruhákat, és akárhogy dobálja rá a belső szárítójára.

Hogyan lehet az, hogy a mi nagyanyáink nem csináltak ilyen drámát a mosásból, és mégis minden kitartott nekik? Ezek elsősorban az anyagok miatt volt. Valamikor a mi földünkön bőségesen használták a ruhák elkészítésére a kendert és a lent. Ez a két anyag tökéletesen ellenálló, természetesen visszataszítja a szennyeződést, nem tartja vissza a szagokat, a bőr lélegzik benne, és a len pedig antibakteriális. Elég ha csak használás után kézközt kimossa és néhány órán belül, főleg nyáron, készen áll újrahordáshoz. Nem csoda, hogy újból visszakerül a felnőtt és a gyermekek szekrényébe.

Slová: gyermekruhák, ruhák tartóssága, ruha tisztítás, diószappan, babatisztító, epeszappan; kender, len;vasalás, ruha mosás, ruha mosási titkok,

0 0 vote
Article Rating
További cikkek
10 tipp egy gyors vacsorához öreg kenyérből, pékáruból
10 tipp egy gyors vacsorához öreg kenyérből, pékáruból