Hogyan támogassuk a gyerekek kreativitását

Hogyan támogassuk a gyerekek kreativitását

Ahogy Pablo Picasso mondta: „Minden gyerek művészként születik. Probléma az, hogy maradjunk is azok, amire felnővünk.“ A kreativitás nemcsak a művészetnek segít, de az életünknek is: törődés a gyerekekkel, matematikai feladatok és mindennapi problémák megoldása a partneréletben, főzéskor, egyszerűen – mindenhol. Pont a gyerekkor egy életrész, amikor igazán fejleszthetjük. Hogyan támogassuk ebben a gyerekeket? Mit mondjunk nekik és ellenkezőleg, mivel semmisíthetjük meg a kreativitásukat?

A szavaknak hihetetlen erejük van. Mivel támogathatjuk a kreativitásukat?

Ebben az anyagi világban gyakran nem is gondolunk bele abba, hogy a szavaknak mekkora hatásuk is van. Néha elég egy mondat, hogy a gyereknek megváltoztassuk az egész életét – vagy pozitívan, vagy negatívan. A kreativitás terén is. Ebben a legrosszabb az, hogy mi nem is tudunk róla. Milyen szavakkal tudjuk a gyerekeket támogatni, és ellenkezőleg, mit nem szabad a kreativitás fejlődésekor mondanunk?

Milyen szavakkal támogathatjuk a gyerek kreativitását

 • Ez tökéletes ötlet, ezt te találtad ki?
 • Én sem csináltam volna jobban.
 • Nagyon tetszik, ahogy megcsináltad.
 • Megtanítasz rá?
 • Haha, ez igazán vicces.
 • Mutassuk meg anyának/apának, neki is biztosan nagyon fog tetszeni.
 • Váo, ez sosem jutott volna az eszembe. Ez tökéletes.

Milyen szavakat kerüljünk el

 • Ezt nem így csináljuk.
 • Megmutatom, hogyan kell csinálni.
 • Ez így rossz.
 • Tévedtél.
 • Megtanítsalak rá?
 • Csináld még egyszer és rendesen.

Az, hogy megszoktuk, hogy a dolgokat egy bizonyos módszerrel csináljuk, és ha a gyerek ezt másképp csinálja, még nem azt jelenti, hogy ez rossz. Minden ember egyedi, ezért támogassuk a gyermeket abban, amit csinál és ne tapossuk össze az igyekezetét és a kreativitását. Ezért nagyon fontos, hogy jól válogassuk meg a szavainkat, amelyek bíztatni fogják őt a jövőben.

Milyen szavakat kerüljünk el

Engedjük, hogy a gyermek unatkozzon

Sok szülő számára ez valami elképzelhetetlen, de ez igazán így van: ha a gyermeknek szeretnénk segíteni a kreativitása fejlődésében, hagyjuk hogy unatkozzon. A mai gyerekeknek gyakran be van tervezve a szabadidőjük: szerdán tánc, utána közös vacsora, csütörtökön rajz, majd a vendéglátás a nagyinál, pénteken matek és utána pedig közös mozilátogatás. Ilyen rendszernek köszönhetően a gyerek életében csak kevésszer történik meg az, hogy a gyermek unatkozik.

Többnyire ezt mondjuk: „Hiszen így jó, ezt így kell.“ De ez nem igaz, mert pont unatkozás közben kezd a gyerekagy teljesen dolgozni és lehetőségeket kitalálni, hogyan szórakozhatna. És pont ekkor születnek meg a gyermek fejében a legjobb ötletek. Az unalom a gyerek számára lehetőséget teremt kitalálni, hogyan tudja kifejezni magát és azt csinálni, amit maga is akar. Ezért igyekezzünk, hogy ne avatkozzunk bele a kreatív folyamatokba, ha szeretnénk csatlakozni, akkor csak figyeljünk. Hagyjuk a fiunkat vagy a lányunkat, hogy ők határozzák meg a tempót, tevékenységet és alkalmazkodjunk. Ne felejtkezzünk meg a dicsérő szavakról: „Ez tökéletes ötlet, ez nem jutna az eszembe.“

Engedjük, hogy a gyermek unatkozzon

Készítsünk a gyermeknek eszközöket a kreatív pillanatokra

Ezek az eszközök lehetnek különféle tárgyak: például színesceruzák, papírok, gyurma, Legó, cérnák, gyöngyök, ragasztó, olló. Természetesen még alapvetőbb dolog az, hogy ne folyásoljuk be ezt a műveletet, amig a gyermekeket nem fenyegeti egy igazi veszély. Jobb, ha rájövünk, hogy nem a végeredmény, hanem az alkotás és a kitalálás folyamata számít. Pont ez tudja legjelentősebben támogatni a gyerekkreativitást és képzeleterőt. Az eredmény csak a hab a tortán.

Inspiráljuk a gyermeket a kreativitásban

Minél idősebbek vagyunk, annál könnyebben szokjuk meg a rituálékat, rutinokat és a bevált módszereket. Ennek köszönhetően kevesebb idő marad a meglepetésekre vagy a kreativitás használatára. Néha elég igazán kevés ahhoz, hogy a gyermeknek példát mutassunk a kreativitásban. Mi lenne, ha főznénk valami újat – például az indiai konyhából? Vagy elmennénk egy kirándulásra a környezetünkbe, egy olyan helyre ahol még nem voltunk? Vagy mesélnénk neki elalvás előtt egy kitalált történetet? Vagy találjunk ki egy új tanulási módszert. Temérdek lehetőségünk van arra, hogyan mutassuk meg a gyermeknek, hogy a kreativitás egy kiváló élet és az elme fellendítése. Ne féljünk tőle!

Inspiráljuk a gyermeket a kreativitásban
0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Nappali, melyben élvezzük az ételt
Nappali, melyben élvezzük az ételt – válasszünk étkezőbútort a nappalihoz