Hogyan törődjünk a kínai rózsával úgy, hogy virágozzon?

Hogyan törődjünk a kínai rózsával úgy, hogy virágozzon?

A kínai hibiszkusz, vagy ahogy mi ismerjük a kínai rózsa semmivel sem tartozik a megnevezésének – igazából Kína melegebb részeiről származik. Nálunk szobanövényként termesztik az emberek, mert egy szinte igénytelen növényről van szó, mely örömet okoz a gyönyörű virágjaival. Azok a megfelelő törődésnél akár télig is kibírhatják. Sok embernek gondot okoz a kínai rózsa, mely nem akar virágozni. Ha azt szeretnénk, hogy a mi kínai rózsánk virágozzon, elég, ha betartjuk ezeket a szabályokat.

Választjunk megfelelő szubsztrátumot

Nagyon nagy különbség van a között, hogy fiatal, vagy idősebb kínai hibiszkuszunk van. A fiatalabb növények szeretik a szubsztrátumot a szobanövényekre, homokot és tőzeget, ideálisan 2:1:1 arányban. Ellenkezőleg, az idősebb kínai rózsáknak többnyire a tőzeg nem tesz jót, ezért a szubsztrátum keverésénél kerüljük el. A homok azt jelzi, hogy ezek a szobanövények szeretik a levegős földet, értékelik azt is, amikor a virágcserép aljára készítünk egy áteresztő réteget lágy kavics vagy szétmorzsolt poliészter formájában.

A megfelelő szubsztrátumon kívül nagyon fontos bebiztosítani a rendszeres átültetést egy nagyobb virágcserépbe, de ez is a növény korától függ. A fiatalabbakat évente egyszer kell átültetni, az idősebbeket pedig elég, ha minden három, négy évben ültetjük át. Nagyon fontos, hogy az edényben legyen elegendő hely a gyökérrendszer számára – ha túl sok lenne, vagy ha a gyökér össze lenne nyomva a virágcserépben, lehet, hogy a kínai rózsa nem fog virágozni.

Hogyan öntözzük a kínai rózsát

Ha a kínai rózsának levegős földje van (a homoknak köszönhetően), megfelel neki a nedvesebb szubsztrátum. Vigyázzunk, hogy ne legyen túlságosan elázott, mert elrohadhatnak a gyökerei. A megfelelő virágcserép nagysága is támogatja az alkalmas vízhasználatot. Abban az esetben, ha néha elfelejtkezünk az öntözésről, a kínai rózsa figyelmeztetni fog minket az elhervadt leveleivel. Nem kell aggódnunk, az öntözés után nem fog sokáig tartani, amig rendbejön. Természetesen, ilyen helyzetben csak néha lehetünk, ha ez a helyzet többször is megismétlődik, veszélyeztetnénk a szobanövények egészségét. A nyári hónapokban intenzívebben kell őket öntözni. Ellenkezőleg, a téli hónapokban elég, ha kéthetente egyszer fogjuk megöntözni. A kínai rózsának legjobban az állóvíz felel meg, melynek a szubsztrátumhoz hasonló hőmérséklete van.

Hogyan trágyázzuk a kínai rózsát

A kínai hibiszkusz trágyázásával az adott évszakhoz kell alkalmazkodni. A tavaszi hónapokban (március – április) alkalmas a nitrogén alapú trágya, a nyári hónapokban átmegyünk a többösszetételű trágyákra, mely alkalmas a virágzó növények számára. Milyen gyakran kell biztosítanunk a kínai rózsának friss tápanyagokat? Talán minden tizennégy napban. Az ősz kezdetével és télen abbahagyjuk a trágyázást és tavasszal megint kezdjük. A kínai hibiszkuszt a nyári hónapokban áttehetjük az erkélyre, ahol elviseli a 30 °C alatti melegeket is. A kínai rózsát nem szabad túlmelegíteni. A beltéri termesztés esetén legjobban 23 °C és kevesebb felel meg neki. A hidegebb őszi reggelek érkezésével a kinti szobanövényt megint áthelyezzük a beltérbe.

Hogyan trágyázzuk a kínai rózsát

Adjunk a kínai rózsának megfelelő fényt

A kínai hibiszkusz Kína szubtropikus részeiből származik, keresi a napfényt, de nem lehet túl erős. Mit jelent ez? Az ideális hely a kínai rózsa számára kint található, például egy ablakpárkányon a keleti vagy az északi oldalon. A megfelelő fejlődés titka a függönymentes ablak – tehát semmi függöny, redőny vagy roló. Ha egy nyugati vagy déli helyiségben termesztjük a kínai rózsát, jobb, ha egy kicsit távolabb tesszük az ablaktól.

Ez a hely lehet például egy kisasztalon a fal mellett, ahová elérnek a napsugarak, de legalább fél méternyire vannak az ablaktól, ahol nem fog rájuk sütni egész nap. Abban az esetben, hogy ezt a szobanövényt nyáron szeretnénk áthelyezni az erkélyre, először szoktassuk hozzá az intenzív naphoz. Másképp leéghetnek a levelek vagy a szárak. Ilyen esetben búcsút vehetnénk a virágzó növényektől.

A kínai hibiszkusz csak egy napig virágzik

Csodálkozunk? Főleg, amikor az elején említettük, hogy a megfelelő törődés bebiztosíthatja a kínai rózsa virágzását egészen télig? Ez igazán így van – a virág csak egy napig virágzik. De a megfelelő törődésnek köszönhetően a növénynek új bimbója lesz, melyekből új virágok lesznek majd egészen télig. A fent említett törődésen kívül még rendkívül fontos a vágás, nagyon kiemelkedő vágás. Ahogy szokás mondani: csontig.

Az új év érkezésével egészen márciusig alkalmas idő van arra, hogy a kínai rózsát levágjuk úgy, hogy csak a fő része maradjon meg, a többi ágat vágjuk le. A tavasz kezdetével a kínai rózsa teljesen megváltozik és élettel lesz teli. A kínai hibiszkusznak árt a száraz levegő, ezért ajánlatos a rendszeres spriccelés és szellőztetés. Ha minderre odafigyelünk, a virágzó kínai rózsa szebbé teszi az otthonunkat egészen télig.

A kínai hibiszkusz csak egy napig virágzik
0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Süssön otthon ropogós bagettet
Recept: Süssön otthon ropogós bagettet