Hogyan válasszunk faszenes grillezőt

Hogyan válasszunk faszenes grillezőt

Egy ízletes steak, illatozó grillezett zöldség, szaftos burger, sült pisztráng vagy flambírozott ananász. Egy minőségi faszenes grillezőn képesek lehetünk hihetetlenül finom ételeket elkészíteni – ezt különösen ebben az időszakban értékeljük: nem csak az épp közeledő grillszezon miatt, de a nyitott kérdés miatt is, ami a bezárt éttermeket, bisztrókat vagy kávézókat illeti. Mielőtt elárulnánk, hogy mire kell odafigyelni a kiválasztásuk során, jó ha előtte eldöntjük, hogy egy faszenes grillezőt választjunk, vagy az elvárásainkat inkább egy elektromos grillező elégíti ki. Mik az előnyei és a hátrányai a faszénen vagy briketten való ételkészítésnek?

Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a faszenes grillező

A fő előnye az elektromos grillezővel szemben, hogy gyakorlatilag bárhol beüzemelhetjük – nincs szükségünk konnektorra. Ezzel összefügg az ellenállóképessége is, nincs sok hibalehetőség vagy technikai meghibásodás. A kivétel lehet a mechanikus rongálódás, ami az olcsóbb modelleknél jelenhet meg, amit a hobbiboltokban vagy az áruházláncokban vásárolunk meg. A felcserélhetetlen előnye az atmoszféra, amelyet a hangulatával teremt: kellemes meleget áraszt, látjuk a tüzet vagy a parazsat, ahogy izzik és érezzük a füstöt. Épp a füstnek köszönhető, hogy a fedeles grillezővel kellemesen meg is füstölhetjük az ételünket.

A faszenes grillezővel képesek vagyunk nagyon magas hőt előállítani, amit főleg a steak elkészítése során értékelünk majd. Mi van a hátrányokkal? Összetettebb az üzemeltetése – nem elég csak bedugnunk a konnektorba, ki kell alakítanunk egy parázsréteget, ami belekerül egy pár 10 percbe. Valaki számára ez idővesztegetés, valakinek pihenés. A faszenes grillező esetében szintén nehezebb szabályozni a hőmérsékletet, segíthet viszont egy vizes spriccelő. Nem utolsó sorban oda kell figyelnünk a tisztításra és meg kell szabadulnunk a hamutól is. Ez az elektromos grillező esetén nem szükséges, a komposztálónk fellélegezhet.

Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a faszenes grillező

A faszenes grillező esetében nagy szerepet játszik a konstrukció

Minél egyszerűbb a kivitelezés, annál jobb: a faszenes grillnek nem kéne, hogy legyenek felesleges alkatrészei. Az alap a szilárd konstrukció, ideális kerekekkel, mivel a minőségi acélgrillezők aránylag nehezek, így megkönnyíthetjük a mozgatását. A grill alsó részében kell, hogy legyenek szellőzőnyílások, edény a hamu és a szén számára, tüzelőanyagrács a szénnek vagy a briketteknek és felette az állítható grillezőrács.

Nagyon fontos az anyag kiválasztása is, amiből a grillező készül. Amennyiben komolyan gondoljuk a grillezéssel és nem csak egy szezonra vesszük, akkor azokból a modellekből válasszunk, amik rozsdamentes ráccsal készültek. Az öntöttvas rács szuper a steakek készítéséhez, viszont az átlagos használatnál a hús ráragadhat. Az ilyen rácsoknak nagyon jó a hővezetése. Nagy előny, ha zománcozott. A rácsról nem hiányozhat a kibillenthető rész sem, ahol a szenet betöltjük.

Szintén igyekezzünk olyan grillezőt választani, amelynek minél kevesebb csavaros kötés van a konstrukcióján – idővel és a meleg hatásaitól ezek a kötések kilazulhatnak, így elveszítik a funkciójukat. Nem hiányozhatnak a hőálló fogantyúk sem – például fából. Természetes a szilárd és a stabil szerkezet is.

A faszenes grillező esetében nagy szerepet játszik a konstrukció

Miért válasszunk grillezőt fedéllel

Többnyire az olcsóbb grillezőkről hiányzik a fedél, megéri viszont hozzáfizetni? Ha teljes mértékben ki szeretnénk használni egy grillező tudását, akkor invesztáljunk egy kicsit többet. Milyen előnyökkel jár a fedél? Hőmérőt is szoknak hozzá adni, aminek köszönhetően kiválóan nyomon tudjuk követni, hogy mi történik bent, így könnyebben tudjuk követni a recepteket vagy az ajánlásokat is. Vigyázzunk arra, hogy a fedélnek legyenek lyukai, hogy levegőhöz juthasson, melynek köszönhetően elérhetjük a várt hőmérsékletet, melyet szükség szerint állítani tudunk majd. A fedélnek több előnye is van – a grillezés után rátesszük a grillre, lezárjuk a levegőlyukakat és a parázs egy pár perc után biztonságosan kialszik. Bármilyen időben használhatjuk – már nem kell aggódnunk, hogy az eső elojtja a tüzet és a szél ránk fújja majd a füstöt. Nem beszélve arról, hogy a fedél alatti grillezés kisebb fogyasztást biztosít (szén vagy brikett). Főleg a konyhaművészet kedvelői értékelik majd, hogy a fedélnek köszönhetően az ételeket felfüstöli.

Miért válasszunk grillezőt fedéllel
0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Mezei zsurló
Gyógynövények a rétről és az erdőinkből