Hogyan válasszunk nevet a babának

Hogyan válasszunk nevet a babának

A legtöbb jövendőbeli anyuka és apuka hatalmas kihívással néz szembe, amikor nevet kell választani születendő gyermekének. A névválasztás egy olyan döntés, ami örökre szól és végig kíséri gyermekünket egész élete során. Ezért nagyon fontos, hogy olyan nevet válasszunk kislányunknak vagy kisfiunknak, ami nekünk és neki egyaránt tetszeni fog.

Miután már biztosan tudni a születendő baba nemét, elkezdődhet a nagy névvadászat. Van, aki már régóta tudja, milyen nevet szeretne adni gyermekének, mások azonban a pillanat hevében döntenek. Sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy nevet választani elég akkor, mikor a pici már a világon van, a legtöbben azonban alaposabban átgondolják a döntést. A név egy egész életre szól, s néhányan úgy tartják, befolyásolhatja az ember viselkedését és személyiségét is. Van, aki rendkívül egyedi, különleges nevet szeretne gyermekének, mások egy hagyományos név mellett rakják le voksukat.

Mindenesetre érdemes jól meggondolni, hogy milyen névvel ajándékozzuk meg gyermekünket, s mi segíteni szeretnénk, hogy könnyebb legyen a választás. Az alábbi tényezőket a legfontosabb szem előtt tartani:

  • Vezetéknév: hiába szeretünk bele egy csodálatos keresztnévbe, hogyha az a vezetéknévvel együtt nem hangzik túl jól. Gond lehet, ha a vezeték- és a keresztév is túl hosszú esetleg túl rövid, s az is megeshet, hogy a keresztnév viccesen hangzik a vezetéknévvel kombinálva. Figyelni kell rá, hogy ne tegyük ki gyermekünket akaratlanul is csúfolódásnak. Például, ha a vezetékneved Havasi, nem túl hasznos a gyopár nevet adni a gyermekednek. Szintén nem biztos, hogy értékelné nagykorában a gyermek, ha a Piros Rózsa és a Kasza Blanka nevet választanánk nekik.
  • Híres emberek: érdemes utánajárni, hogy a név, amit kiszemeltünk, nem köthető-e egy ismert emberhez, színészhez, esetleg bérgyilkoshoz vagy pornósztárhoz. Megeshet, hogy tudatunkon kívül olyan nevet adunk a gyermekünknek, ami később megkeseríti majd az életét.
  • Becézés: gondold át, milyen beceneveken lehet majd gyermekedet szólítani. A közösség úgyis ragaszt rá valamilyet, de talán megkönnyíti a választást, ha tudjuk, mik a lehetőségek. Ha egyáltalán nem szeretnénk, hogy gyermekünket becézgessék, igyekezzünk minél rövidebb nevet választani.
  • A név eredete: sok embernek kifejezetten fontos, hogy a név, amit gyermeküknek választanak fontos jelentéssel bírjon. Sokan hisznek benne, hogy a név jelentése befolyásolja az ember jellemét és jövőjét. Az interneten számos olyan oldal található, ahol utána lehet járni a nevek eredetének.
  • Rokonok véleménye: soha ne hagyjuk, hogy a névválasztásnál az befolyásoljon minket, hogy barátainknak vagy rokonainknak mi tetszik. A trendek változnak, ahogy az emberek véleménye is, ezért mindig olyan nevet adjunk gyermekeinknek, ami elsősorban nekünk tetszik.

Végezetül pedig egy hasznos tanáccsal szolgálhatunk. Habár hazánkban nem kifejezetten gyakori a középső név használata, rengeteg ország van, ahol három, négy, öt, vagy akár több neve is van egy embernek. Egy középső név választása hasznos lehet olyankor, ha párunkkal nem tudunk megegyezni, melyik nevet adjuk születendő gyermekünknek, vagy esetleg, ha valamelyik rokonunk, édesanyánk vagy nagymamánk nevét is tovább akarjuk vinni. Dönts okosan!

 névválasztás egy olyan döntés, ami örökre szól és végig kíséri gyermekünket egész élete során.

Key words: név, névválasztás, baba nevek, nevek

0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Kerüljük a következő hibákat fogmosáskor
Kerüljük a következő hibákat fogmosáskor!