Így szoktasd le a gyereket a pelenkáról

Így szoktasd le a gyereket a pelenkáról

A legtöbb kisgyermekes szülő rémálma a bilire szoktatás. Szinte alig van olyan anya, akit ne aggasztana a kérdés, hogy mikor és hogyan szoktassa le a picit a pelenkáról. Ez egy jelentős lépés a függetlenedés útján, és mi tagadás, a szülök számára meglehetősen nagy kihívás.

A szakértők szerint átlagosan 2,5 – 3 éves korban jön el a szobatisztaság ideje, de természetesen ez is, – mint minden más, gyerek függő. Csakugyan nem lehet megjósolni azt sem, kinek mennyi ideig tart, míg megszereti a bilit. Van, akinek csak pár nap kell hozzá, néhány gyereknél azonban ez a folyamat hónapokig is eltarthat. A kisgyermekek többsége szereti a megszokott, számára természetes módon intézni a dolgokat. Ezért aztán mikor lejár a pelusok ideje, jön a toporzékolás, a sírás, a hiszti.

Hogyan érheted el mégis, hogy gyermeked szívesen üljön a „trónra“?

A kulcsszó a türelem. Légy türelmes gyermekedhez és önmagadhoz is. Nem szabad siettetni a dolgotokat, ne hallgass senkire, aki azt mondja: „Ilyen korban már bilit kéne használnia.“ Minden gyereknek meg van a saját tempója, s örülni kell a legkisebb sikereknek is.

Először is fontos odafigyelni a jelekre. Általában ezek a jelek kétéves korban kezdenek megjelenni. Például a gyerek bejelenti, hogy pisilnie kell, még ha csak néhány másodperccel korábban is. Esetleg eljutunk már arra a pontra, hogy az arckifejezéséből értjük, mikor mi következik. Abból is láthatjuk, hogy a gyerek kezdi megtanulni „szabályozni“ a szükségleteit, hogyha két pisilés között egyre több idő telik el. Jelnek számít továbbá az is, ha a csöppség már tudja, hogy kis, vagy nagy dolog következik e, esetleg panaszkodik, ha nedves a pelus.

Néhány tipp a bilire szoktatáshoz

Habár minden gyereknél már módszer válik be, van pár dolog, amivel nagyban hozzájárulhatunk a sikerhez.

  • Kezd azzal, hogy gyermeked pelenkáját a mosdóban cseréled. Ha pár hétig így folytatod, az segít abban, hogy a gyerek a pisilésről rögtön a mosdóra asszociáljon.
  • Vidd a bilit is a mosdóba, hadd szokja a látványát.
  • Bili választásnál koncentrálj arra, amit szeret – barbik, kisautók, valamelyik konkrét mesefigura. Ha tetszeni fog neki, szívesebben használja majd. Vannak kifejezetten bili szoktatásra kialakított játékos „autós“ bilik és egyéb aranyos kis kiegészítők.
  • Tanítsd meg a használatára. Mutasd meg például egy plüss figura segítségével, hogy hogyan kell ráülni és hogyan kell felállni róla.
  • Ha a picinek vannak nagyobb testvérei, vond be őket is a bilire szoktatásba. Kérd meg őket, mutassanak példát, mondják el a gyereknek, mennyire izgalmas és szórakoztató a bili használata. Mutasd meg neki, hogy a wc használata is teljesen normális – a kicsik automatikusan utánozzák a felnőttek viselkedését.
  • Ha nyár van, vedd le a pelenkát és hagyd, hogy szabadon futkározzon a gyerek. Rendszeresen ellenőrizd, kérdezgesd, nem kell e pisilni, és ismételd el sokszor, hogy szólni kell, ha mégis.
  • Csinálj szokást a bili használatából – például minden étkezés után ültesd rá egy kicsit. Ez segít, hogy a bilizés az élete részévé váljon, s egy idő után már magától is használni fogja.
Néhány tipp a bilire szoktatáshoz

Pár jó tanács a végére

Talán egyértelműen hangzik, de ne felejtsd el gyermekedet rászoktatni az egyszerű, gumis nadrágok használatára. Így aztán nem kell majd túl sokat vacakolni, amikor pisilni vagy kakilni kell. Ne felejtsd el, hogy minden kis sikerért meg kell a gyereket dicsérni, megjutalmazni valami aprósággal. A dicséret még több sikert szül, ami elegendő motivációként szolgál a gyereknek ahhoz, hogy megkedvelje ezt az új szokást.

0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Rakott zöldség gyerekeknek
Rakott zöldség gyerekeknek