Magnólia – a tavasz hírnöke

Magnólia – a tavasz hírnöke

A magnólia fa a saját különleges szépségével szinte mindenkit elvarázsol. Az egyik legfeltűnőbb tavaszi növény – hatalmas és egyedi, csodálatos látványt nyújt. Habár virágzása kifejezetten rövid ideig tart, még így is megéri nevelgetni.

A magnólia fa -vagy más néven liliomfa- nevelése korántsem annyira bonyolult, mint azt páran hiszik. Ha oda figyelsz, hogy a megfelelő helyre, a megfelelő talajba ültesd, a munka fele már utánad is van.


Amit a magnóliáról érdemes tudni

A magnólia fa a liliomfélék családjába tartozik. Tavasszal, főként az áprilisi, májusi hónapokban virágzik, ilyenkor fantasztikus, édes illata szinte mindent beborít. Több fajtája is létezik, akad közöttük fehér, rózsaszín, bíbor virágú is. Vannak olyan magnóliák, amelyek mérete elérheti akár a 10 métert, de választhatsz kisebb, 2-3 méteres példányokat is. Az egyes fajtákra most bővebben nem pazarolnám a szót, de részletes tájékoztatást kapsz szinte minden jóravaló kertészetben.

A magnólia származása

Úgy tartják, hogy ez a csodálatos növény Amerikából származik, az egyesült államokbeli Kansasben fedezték fel először. A liliomfajták rendjébe több, mint 200 faj tartozik, melyek háromnegyede Kelet-Ázsiában, a maradék egynegyed pedig főként Észak-Amerikában és Kanada délkeleti részén található. Néhány fajuk Európában is elterjedt, de leginkább házak udvarán láthatók, vadon csak nagyon ritkán fordulnak elő.

Hogyan neveld

A magnóliát tápanyagban gazdag, vízáteresztő földbe kell ültetni. A száraz, meszes talajban nem érzi jól magát, gyorsan kipusztul. Kifejezetten kedveli a félárnyékos, szélvédett helyeket. Hogy könnyen átvészelje a telet, mindenképp olyan helyre ültesd, ahol nem veszélyezteti az erős szél. Virágzás után el kell távolítani az elhalt, beteg ágakat, máskor azonban nem kell metszeni.

Szereti a vizet, tehát a forró nyári napokon fontos sokszor és alaposan megöntözni. Neveléséhez hozzá tartozik, hogy tavasszal hozzákeverjünk egy kis trágyát vagy komposztot a talajához. Érzékeny gyökereire azonban nagyon oda kell figyelni. Ha megsérülnek, könnyen kipusztulhat a növény, ezért is nem ajánlott átültetni.

Tudtad, hogy a magnóliának termése is van?

Bizony, ennek a csodálatos növénynek különleges termése van, amit csak kevesen ismernek. A termés a virágokból fejlődik ki, de hazánkban ez csak nagyon ritkán történik meg. A magnólia fa termése általában csak a jóval melegebb területeken mutatkozik meg. A termés nyáron alakul ki, zöld színe később barnává változik. A termésben kicsi piros magok találhatóak, amelyek az ősz elején kipotyognak belőle.

Egy szó, mint száz – a magnólia fa tökéletes dísze lehet a kertednek, ha odafigyelsz, hogy jól érezze magát. Távolról sem igényel annyi törődést, mint azt elsőre gondolnád, de örömöt hoz a tavasz beköszöntöttével.

Tudtad, hogy a magnóliának termése is van
0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Recept: Kuglóf mákkal és rummal
Recept: Kuglóf mákkal és rummal