Melyik zöldséget érdemes ültetni augusztusban?

Melyik zöldséget érdemes ültetni augusztusban?

Ha szenvedélyes kertészek közé tartozik, akkor az augusztus megérkezésével nem muszáj véget érnie a kertjében történő ültetésnek. Néhány zöldséget nem csak augusztusban, hanem szeptemberben is el lehet vetni. Elkészítettünk önnek 5 fajta zöldséget, amelyekkel ebben az időszakban kitöltheti a üres sorokat.

Fejes saláta

Augusztus második felének megérkezésével, megkezdheti a saláta vetését – akár még szeptember közepéig. A ,,gyümölcsét´´ azonban csak tavasszal tudja begyűjteni – de mindazonáltal kiváló ízével örömet fog okozni. Sokan szerint még finomabb, mint a tavaszi. Hogyan lehet salátát vetni? A talajt jól elő kell készíteni, de nem lehet túl laza, éppen ellenkezőleg, ha kissé összeesett, akkor a saláta ezt örömmel fogadja. A vetőmagokat megpróbáljuk sorokba rendezni, amelyek fél méter távolságra vannak egymástól. A saláta ideális mélysége körülbelül 2cm.

Amikor egy növény megjelenik a föld alul, megpróbálunk legalább 5cm távolságot tartani az egyes csírák között, hogy legyen elegendő hely a növekedéshez. Ha a salátának legalább 5 levele van az első fagy előtt, akkor jó előfeltétele van a sikeres átteleléséhez. Ebben az időszakban a növényeket nem szőtt szövettel vagy fóliával fedjük le, és a tavasz megjelenésével érettnek kéne lennie. Ha van üvegháza vagy fóliaháza, akkor a saláta ezt az álláspontot is üdvözli.

Fejes saláta

Spenót

Egy másik leveles zöldség, amelyet augusztusban vethetünk el a spenót. Mikor van az ideális idő a vetésre? Elkezdhetjük augusztus második felében és folytathatja akár szeptember közepéig. Vetéskor megpróbáljuk a sorok közötti távolságot, legalább 20 cm-re és a magokat legalább 2 cm-rel a föld alá helyezzük. A spenót a nedves talajokat részesíti előnyben, ezért értékelni fogja a rendszeres és bőséges öntözést. Az első hajtások felfedezése után még a veteményeságyat is megtrágyázhatjuk. Már akár szeptember végén megkezdhetjük a levelek gyűjtését, és folytathatjuk novemberig.

Spenót

Galambbegy saláta (madársaláta)

Harmadsorban a leveles zöldségek közül itt van az a zöldség, amelynek előnyeit különösen az egészséges táplálkozás kedvelők fogják értékelni. Ha ropogós salátákat készít, akkor a madársaláta vagy akár galambbegy saláta is tökéletesen illeszkedik hozzájuk. Milyen vetési nézetet kell választani ehhez a növényhez? A gyökérrendszere éppen a föld alatt található, ezért megpróbálunk olyan vetéságyat találni, amelyek könnyebb talajúak, és amelyet még nem trágyáztunk meg. Alternatív megoldásként a nehezebb talajt keverhetjük homokkal. Ha augusztusban galambbegy salátát vetünk, akár már ősszel összegyűjthetjük. A növényeket tartalmazó sorokat 15centiméter távolságra helyezzük el, és a magokat körülbelül 2cm-re a talajba ültetjük.

Retek

Ha kertjében még található üres vetéságy, könnyű talajjal, amelyben nem hiányzik a humusz és az elegendő tápanyag, akkor beültetheti őt retekkel. A vetés ideális ideje augusztus elejétől szeptember közepéig tart. Azt javasoljuk azonban, hogy vegye elő a korai fajta vetőmagját, amelynek növekedési ideje 21-40 nap. A retek sorát legalább 15 cm távolságra vetjük el, míg az egyes vetőmagok legalább 3cm-re legyenek egymástól. A megfelelő öntözés szintén fontos-ha túlzásba visszük, akkor a retkünk elkezdhet repedezni, vagy akár rohadni, másrészről, ha az öntözés nem elegendő, a termése hosszúkás alakú és kellemetlen, csípős-keserű ízű lesz. Ügyelnünk kell arra is, hogy a talaj vetés előtt ne legyen frissen trágyázva. És mikor kezdhetjük a retek szedését? Szeptember elejétől akár októberig.

Kerti zsázsa

Az igénytelen kerti zsázsa gyorsan növekszik és nem igényel különleges feltételeket–nyugodtan elég neki a félárnyék is. Alkalmasabb neki a nedves talaj, vagyis értékelni fogja a rendszeres és bőséges öntözést. Vetéskor elég ha vetőmagokat úgy hagyja a felszínen, és a soroknak legalább 15 cm távolságra kell lenniük. Mindössze három hét után már megfigyelhetjük, hogyan virágzik. Azonnal összegyűjthetjük. A kerti zsázsa tökéletes kenyérre, az íze kissé fűszeres, úgy mint például a torma vagy a retek..

0 0 vote
Article Rating
További cikkek
amivel kifehéríthetjük a fogainkat
5 étel, amivel kifehéríthetjük a fogainkat