Mi a teendő, ha vihar közeledik a hegyekben?

Mi a teendő, ha vihar közeledik a hegyekben?

Ne becsülje le ezt!

Különösen a nyári hónapokban a vihar valóban meglephet. Néha szó szerint a levegőben lóg, és a végen semmi nem történik, de néha ,,a semmiből´´ hirtelen elsötétül és szószerint katasztrófa. A zivaratokat feltétlenül nem szabad alábecsülni, főleg a,,valószínűtlen,, villámcsapásokat, szintén komoly veszélyt jelent az erős szél, eső, lehülés és attól függően, hogy hol tartózkodik a zivatar más komplikációkat is okozhat. Ezért amint elsötétedik, tanácsos a vihar előtt intézkedéseket tenni.

Természetesen attól függ, hogy hol tartózkodik és milyen lehetőségek vannak. A vihar során a legnagyobb veszély a hegyekben van vagy a nagy nyílt területeken, a vízben és azokon a helyeken, ahol nem lehet biztonságosan elrejtőzködni. Még az autóban és a házban is tanácsos bezárni az ablakokat, de sokkal biztonságosabb mint egy nyílt téren.

Mindig fontos felkészülni és a tervezni

A legjobb, ha nem kerülünk viharba. Ezért a meleg nyári napokon, kivéve annak, hogy rendesen az időjárás-előrejelentés mellett, mindig hamar kezdje el a túrázást. Fontos, hogy a biztonságos zónába kerüljön a délutáni órákban. Még ha a vihar ki is törne, akkor ki lesz téve a veszélytől.

Ne becsülje alá az időjárás-előrejelzést a nyári hónapokon kivül sem, és ne felejtse el, hogy a hegyekben az időjárás szó szerint percről percre változhat. Elengedhetetlenül szükséges szintén a pót és a meleg ruházat, amelyet tanácsos vízálló burokba becsomagolni, és az esőkabát vagy a vízálló kabát. A vihar az esőn kívül jelentős hosszabb távú lehüllést is eredményezhet. Habár nyáron nagyon csábító kifutni egy könnyű túrára egy topban, rövidnadrágban és egy üveg vízzel, a vihar kellemetlen módon megakadályozhatja ezt az idillt, és szó szerint a nyári hónapokban megfázás is lehet a végén. Rosszabb eset a villámcsapás. Az ilyen esetek száma nőtt az utóbbi években. Leginkább nem egy közvetlen ütés az amely halálos az emberre, hanem a földbe csapódás. Mivel egy személy járművezető is, és van az a pech hogy egy villámcsapás közelében fordul elő, akkor megeshet, hogy a kisülés egy része áthaladhat rajta. Ezért, amint a vihar közeledik, a lehető leghamarabb ki kell kerülni a veszélyes zónákból.

Mindig fontos felkészülni és a tervezni

Óvintézkedések

Ha már igazán nem ér el benne, hogy ki kerüljön a veszélyes zónából, legalább amennyire lehetséges, tegyen biztonsági intézkedéseket. Semmilyen körülmények között ne bujkáljon a hegyek gerincén, a sziklákon, barlangokban, magányos fák alatt vagy a vízben. Amellett, hogy ezek a helyek nagyan vizesek, ezért ezek a helyek vonzák a villámcsapást. Álltalában van legalább nehány perce, amíg a vihar meg nem érkezik. Alapértelmezés szerint úgy számolják, hogy a villám és a mennydörgés közötti távolság 3 másodpercenként – 1km, ezért tanácsos az első villámlás során a lehető leggyorsabban elhagyni hegygerincet és a kockázatos helyeket. Ha lehetséges, akkor tanácsos a lehető legalacsonyabban eljertőzni, a legideálisabb valamilyen növényállományban. Minimalizálja a talajjal való érintkezést és legkevésbé kilógni.

Ajánlott testhelyzet a hajlított fejjel lábakkal a szigetelőn. Megteszi egy hátizsák vagy karimat alátét. Semmilyen körülmények között ne habozzon. Ha vihar alatt mozog, akkor lehetőleg minél kisebb lépéseket tegyen meg. Ideális az is, hogy megszabaduljon a fémtárgyaktól, mint például botok vagy kerékpár, és tegye őket biztonságos távolságba ami 5 méterre van öntő, ideális esetben még több. Próbálja meg a vihart megvárni nyugodtan békében, amíg teljesen tisztává nem válik az ég, és aztán folytassa a mozgást. Ne felejtse el az olyan veszélyeket, mint például a nedves talaj, a fű, a követ, a gyökereket és hasonlók, hogy végül a vihar utáni stressz során ne érje kellemetlen sérülések a banális esések miatt a csúszós terep végett.

TEMPOtipp: Gyakori ajánlások a mobilfelefon kikapcsolása. Az új kutatások azonban azt sugallják, hogy jobb a telefont egy szigetelőbe helyezni égy hátizsákba, és hagyni bekapcsolva. Bajban lévő helyzetekben legalább gyorsabban hívhat segítséget.

Óvintézkedések
0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Bögrés mogyorós brownies
RECEPT: Bögrés mogyorós brownies