Mi mindenre jó a csípős paprika

Mi mindenre jó a csípős paprika

A csípős paprika egy régóta ismert és használt csodaszer, amely nem csak ételeinket teszi különlegessé, hanem egyészségügyi állapotunkat is jelentősen javíthatja. A chili paprika rengeteg C-vitamint és egyéb növényi hatóanyagokat tartalmaz, például likopint, luteint és karotinoidokat. Olvass tovább és meg tudod, miért érdemes neked is belecsempészni egy kis csípős paprikát a receptjeidbe.

Miért csíp a csípős paprika?

A paprika legkiemelkedőbb jellemzője a csípőssége. Nem csak azért szeretjük, mert a konyhában csodákat lehet vele művelni, de ami még ennél is fontosabb, hogy ettől a csípősségtől válik kifejezetten egészségessé. De mitől csíp valójában a paprika? Egy fenolos szerkezetű anyag, a kapszaicin az okozója, amely legyengíti a szájban található hő- és fájdalomérzékelő receptorokat. A szervezet ilyen esetekben ugyan úgy reagál, mint egy égési sérüléskor, kivéve, hogy a szövet egyáltalán nem károsodik.

A chili paprika egyik különlegessége, hogy a benne található kapszacin a felhasználás során nem sérül meg. Sem hideg, sem meleg hatására nem veszít erejéből, jótékony hatásai minden formában éppúgy érvényesülnek. Fogyaszthatjuk forró levesekben vagy hideg salátákban, de van, aki chili teát is készít belőle.

A csípős paprika jótékony hatásai

A paprikában található, csípősségért felelős kapsziacin egészségre gyakorolt hatását már régóta vizsgálják, az utóbbi időben pedig többféle pozitív hatást is sikerült kimutatni.

  • Vérnyomáscsökkentő – azt mondják, hogy a magas vérnyomással küzdőknek szinte csodaszer lehet a csípős paprika, ugyanis bizonyítottan csökkenti a vérnyomást.
  • Segít a fogyásban – azok, akik már többféle fogyókúrát kipróbáltak, biztosan tudják, hogy a csípős paprikát a fogyás elősegítéséhez is használják. Jelentősen felgyorsítja az anyagcserét, miközben csökkenti az étvágyat – így tökéletes kiegészítője lehet bármely diétának.
  • A migrén és fejfájás ellenszere – bizonyított tény, hogy a csípős paprika enyhíti a fejfájást és a migrén kellemetlen tüneteit. Aki nem szereti szájában érezni a csípős ízt, annak érdemes utánajárnia, hogy milyen paprika alapú orrsprayt kapni a legközelebbi gyógyszertárakban.
  • Csökkenti a korai elhalálozás veszélyét – a benne található rengeteg vitaminnak, tápanyagnak, valamint gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a csípős paprika javít az életminőségen és az általános egészégügyi állapoton is. Ennek köszönhetően hozzájárul a hosszú és egészséges élethez.

Jó tanács: nem érdemes túlzásba vinni a csípős paprika fogyasztását, ugyanis nagy mértékben hányingert, hasmenést, gyomorégést okozhat. Ha valakinél rosszullét lép fel, esetleg nem bírja a csípés okozta fájdalmat, akkor érdemes észben tartani, hogy a víz általában csak ront a helyzeten. A csípős paprika okozta panaszokat főként a tej és a tejtermékek csökkentik, de egy kis darab kenyér is segíthet.

5 1 vote
Article Rating
További cikkek
Tekintse meg a 12 gyönyörű fotóból álló természeti képeket
Le kell nyugodnia?