Miért éri meg szedni a gyermekláncfüvet

Miért éri meg szedni a gyermekláncfüvet

A tavasz kezdetével szinte mindenhol megtalálható – a réten, parkokban, a gyepen, szántóföld vagy az út mellett, egyszerűen nem lehet nem észrevenni. Ez is egy az okok közül, miért sokan azt hiszik, hogy csak egy gyomról van szó. A jobbik esetben legalább egy koszorút fonnak a gyermekláncfűből. Ennek a virágnak kedvező hatása van az emberi organizmusra. Mikor szedjük a gyermekláncfüvet, milyen pozitív hatásai vannak, és mi mindent készíthetünk belőle?

Mikor és hol szedjük

A gyermekláncfű szinte azonnal megjelenik a zöld fű között, amikor elkezdődik az első tavaszi jóidő. Adjunk neki időt, hogy nőjön meg – az optimális időszak a szedésére bármikor a vegetatív időszakban, legjobb ha a gyermekláncfüvet májustól szeptemberig szedjük. Mit szedjünk? Mindent – a virágtól kezdve a szárán keresztül egészen a gyökérig. Minden darabja felhasználható: a virágokból szörp készül, a gyökérből (azt csak tavasszal szedjük, vagy várjunk a szedéssel őszig) pedig tea, a leveleit salátába tehetjük és a kedvező hatásai miatt a szárát csak úgy nyersen is megehetjük.

Szedéskor el kell kerülnünk a lehetséges kontaminált helyeket, mint például a gyermekláncfűszedés az út mellett, vagy egy olyan helyen, ahová gyakran kutyák járnak, vagy egy helyen, melyet gyakran trágyáztak. Természetes dolog, melyet érdemes megemlíteni az, hogy csak a sárga virágokat szedjük.

Milyen egészségügyi hatása van a gyermekláncfűnek

A gyermekláncfű gazdagon tartalmaz C-vitamint, de tartalmaz elég nagy mennyiségű B,D és A vitamint is. Az emberek gyakran szedik a nagy kálium, vas vagy kalciumtartalmának köszönhetően. Az, hogy kevesebb vasat tartalmaz nem jelent semmit – a gyermekláncfűben több vas található, mint például a spenótban. A növényben taraxin, tanninok, illóolajok találhatóak, melyeknek nagyon kedvező hatásuk van az emésztési problémákra – segítenek nemcsak a beleknek, de a gyomornak az epének, de a májnak is.

A gyermekláncfű temérdek inulint, tehát rostot tartalmaz, mely eltelíti a testet és pozitív hatása van a vércukor értékre. Ez is egy ok arra, miért fogyaszthatják a gyermekláncfűszörpöt a cukorbetegek is. A nyers szár fogyasztásával is elérhetjük az antibiotikum hatásokat, melyek segíthetnek például a májgyulladás esetében. A szárakat nem ajánljuk hőkezelni. Kezdetkor meglephet minket a keserű ízük, de ha ezt átvészeljük, a testünk biztosan hálás lesz.

Mi mindent készíthetünk a gyermekláncfűből

A sárga virágokból könnyen készíthetünk finom szörpöt – egy liter vízben főzzünk meg kb. 4 maréknyi virágot, hagyjuk ázni, szűrjük le, adjunk hozzá cukrot, citromot és főzzük, amig nem lesz belőle szörpös massza. A gyermekláncfű leveleit felhasználhatjuk a salátákba, a rukkola vagy a cikória helyett. Ha inkább előnybe helyezzük a tésztát, ebből a részből készíthetünk nagyon finom pesztót: szükségünk lesz olajra, foghagymára, reszelt parmezánra, mogyoróra és levelekre. Az összes alapanyagot összekeverjük és a kedvenc tésztánkkal tálaljuk.

És mi van a gyökérrel? Azt ki kell ásnunk, megtisztítanunk, felmetélnünk apró darabokra és alaposan kiszárítanunk egy jól szellőztetett és főleg száraz helyiségben. Majd készíthetünk belőle keserű teát, mely segíthet az emésztésünknek. Hibát akkor sem követünk el, amikor a friss gyökérből készítjük el a teát. Ha szeretjük a zöld smoothie-t, ne habozzunk és használjuk fel a gyermekláncfű leveleit ebbe az italba. Még akkor is, ha a gyermekláncfű mindenhol nő, ne gondolkozzunk róla úgy, mintha csak egy gyom lenne – próbáljuk kihasználni a konyhában és a testünk biztosan hálás lesz érte.

Mi mindent készíthetünk a gyermekláncfűből
0 0 vote
Article Rating
További cikkek
Hogyan spórolhatunk az élelmiszerrel
Hogyan spórolhatunk az élelmiszerrel?