Milyen tetőanyag a legjobb a kerti pavilonra

Milyen tetőanyag a legjobb a kerti pavilonra

Megvéd minket az esőtől és naptól, intim érzést ad és akár nyári konyhát vagy kényelmes ülőrészt rendezhetünk be alatta. Ezek a kerti pavilon előnyei. A gyakori dilemma a tetőanyag választása. Erre a kérdésre nem lehet egyértelműen válaszolni – mindennek megvan az előnye és hátránya is. Ha építeni vagy vásárolni szeretnénk egy kerti pavilont, ez az ügyes pár tanács segít a megfelelő tetőanyag választásában.

Agyagtető

Az agyag a legminőségibb és legellenállóbb tetőanyagok közé tartozik, ez azonban az árán is megmutatkozik. Növekedhet azért is, mert ez a fajta tetőanyag a professzionális munkások számára alkalmasabb, mint a házi mestereknek. Az agyagtető anyag bírja az extrémebb klímát is – a fagy, vagy a forró nyári nap nem okoznak neki gondot. A tulajdonságainak köszönhetően elegendően szilárd és flexibilis. Ami az agyag súlyát illeti, a közepesen nehéz tetőanyagok közé tartozik. Nem igényli a sok törődést, praktikusan nem is kell vele foglalkozni, ennek ellenére viszont a leghosszabb életartamú tetőanyagok közé tartozik – optimális körülmények közt akár 200 évig is szolgálhat.

Pléhtető

A területünkön a közkedvelt tetőanyagok közé tartozik, erről főleg a vonzó ára, temérdek szín és anyagváltozat, kezelése és a minimális karbantartása tehet. Leggyakrabban olyan pléhtetőkkel találkozunk, melyek rézből, acélból és alumíniumból készültek, a többsége cink bevonattal készült – ez a réteg megvédi a rozsdásodástól. Ami az élettartamát illeti, ez az anyagváltozattól függ, így a pléhtető élettartama 40-től akár 100 év is lehet. A hátránya a hangja lehet a viharban.

Pléhtető

Műanyag tető

Egyre közkedveltebbek a műanyag tetők, erre több ok is van. Az egyik például az, hogy egy újrahasznosított műanyagot használhatunk és a súlya. A további előnye az, hogy vizuálisan imitálni tudja a drágább tetőanyagokat. Örömet okoz a minimális karbantartással, kedvező árral és relatívan hosszú élettartammal. Ha meg akarjuk hosszabbítani, választjunk olyan műanyagtetőt, mely UV szűrőkkel rendelkezik, mely biztosítani fogja a vadonatúj kinézetet a temérdek forró nap után is. A hátránya lehet az, hogy minden egyes darabot külön kell rögzíteni a szerkezethez – erről is az alacsony súlya tehet.

Aszfalttető

Az aszfalttető a közkedvelt anyagok közé tartozik – erről főleg az ára és az egyszerű telepítése tehet. Az előnye a széles színválaszték és kombinációk, melyek a valódi „cserepekre“ emlékeztetnek minket. A probléma lehet a törődés az aszfalttetővel – az rendszeres tisztítást igényel. Ugyanúgy az élettartama sem a leghosszabbak közé tartozik, ami kb. 30 – 40 év. Meglephet minket a magas hőellenállásával, másrészt pedig az aszfalt nagyon éghető anyag materiál.

Aszfalttető

Fatető

A fatető előnye a természetes kinézete és a könnyű kezelése. Ez a tetőanyag rendszeres és időleg és pénzileg igényes törődést igényel: ideálisan minden éven le kellene kenni kártevőelleni készítménnyel (penész, gombák), de természetes olajokkal is, hogy meghosszabbítsuk az élettartamát. A fatető gondozása megmutatkozik az élettartama hosszúságán. A hátrány a magas éghetőség.

Kerámiatető

A kerámiatetőket agyagból égetik ki legtöbbször – magas hőmérsékleten, innen ered a tökéletes hőellenállása. Nem igényli a sok törődést és temérdek színváltozatban kapható. A hátránya lehet a nagyobb súlya és a mechanikus sérülékenysége (főleg a nem óvatos kezelésnél). Nem megfelelő a korlátozott telepítési lehetőség – csak egy adott dőlésszögig lehetséges. Ezt kompenzálja a hosszú élettartamával, mely az optimális körülmények közt akár száz évet is túllépheti.

Az összes tetőanyagnak megvan az előnye és hátránya, a legjobb döntés az, ha a választásunkat hozzáalakítsuk az adott tetőszerkezethez.

Kerámiatető
0 0 vote
Article Rating
További cikkek
3 tipp a fantasztikus pesztós tésztához
Recept: 3 tipp a fantasztikus pesztós tésztához